Sumak, Rhus bitkisinin meyvesinden elde edilen bir baharattır. Kırmızı renge sahip olup, ekşi bir tadı vardır. Hasat edildikten sonra kurutulur ve öğütülerek kullanıma hazır hale gelir. Sindirim enzimlerini hızlandırmasıyla bilinen sumağın pek çok faydası vardır. İşte sumağın faydaları…
Sumağın faydaları nedir?
-Sumak tam bir antioksidan deposudur. Sahip olduğu antioksidanlar sayesinde tedavi edici özellikler barındırabilir. Kolorektal, prostat ve göğüs gibi bazı kanser türlerine olumlu etkileri olabilir.
-Kalp sağlığına katkıları vardır. Kandaki kötü kolesterol miktarını azaltarak kalp ve damar sağlığını koruyabilir.
-Sumak, kemik erimesine karşı olumlu etkileri olan bir baharattır. Sumak kullanımı, kemik erimesi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle yaşlılıkta sık sık rastlanılan kemik kırılmasının yaşanmaması konusunda katkıda bulunabilir.
-Hücre zarlarının korunmasını sağlayarak cilt sağlığına katkı sağlar.
- Sumağın kas ağrıları üzerinde olumlu etkileri vardır. Yapılan bir araştırmada sumağın sıvı halde tüketilmesi sonucu kas ağrılarının azaldığı tespit edildi.
-Düzenli kullanımı sonucunda tansiyonun düşürülmesini sağlayabilir.
-İçerisinde bulunan yağ asidi sayesinde tip 2 diyabeti olanlara iyi gelebilir. İnsülin dengelenmesini sağlayabilir. Sumak kan şekerini düşürebileceğinden, kan şekerini düşürmek için bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
- Sumağın içerisinde bulunan timol, karvakrol gibi uçucu yağlar sayesinde göğüs ve solunumla ilgili sorunların azalmasını sağlayabilir. Uzun süreli öksürük, göğüs tıkanıklığı gibi sorunların etkilerini azaltabilir.
-İçerisinde bulunan yağ asitleri sayesinde yaşlılığa bağlı idrak kayıplarının düzelmesine katkı sağlar.
-Sumağın içerdiği lif sayesinde sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığa iyi gelir.
Sumağın zararları nedir?
-İçerisine eklenen boya veya katkı maddesi sumağın lezzetini ve tedavi edici özelliğini kaybeder. Bayat ve katkı maddeli sumak kansere neden olabilir.
-Sumak bitkisini kuruturken dikkatli olunması gerekiyor. Kuruturken içerisine eklenecek tuz sayesinde mantar ve küf oluşması engellenir. Sık tüketilmesi sonucunda yüksek tansiyonun durumunun yaşanmasına neden olur. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının kullanırken dikkatli olması gerekmektedir.
- Fazla tüketilmesi durumunda alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerjik bireylerin kullanımına dikkat etmesi gerekmektedir.
-Sumak bitkisi, hassas kişilerde ciltte kızarıklık, yanma ve kaşıntıya neden olur.
-Aşırı tüketilmesi durumundan bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Sumak bitkisinin aşırı kullanımı, boşaltım sorunlarına, kabızlığa ve yanmaya neden olabilir.
-Sumak iştah açıcı bir etkiye sahip olduğu için diyet yapan kişilerin menülerinde olması tavsiye edilmez. Aç karnına tüketilmesi durumunda acıkmaya neden olabilir.
-Vücutta bulunan yağların yakılmasını sağlayabilir. Dengeli tüketilmemesi sonucunda kilo kaybına sebep olur. Düşük kiloya sahip bireylerin sumak tüketirken dikkatli olması gerekir.
- Sumak bitkisinin sahip olduğu ekşilik, sindirim sistemini kötü etkileyebilir. Bağırsak ve mide problemlerine sahipseniz kullanırken dikkatli olmalısınız.
Sumak nasıl tüketilmeli?
Kuruttuktan sonra öğüttüğümüz sumak baharatını ızgara et ve sebzelerde, tahıllarda, unlu mamuller ve tatlılar dahil olmak üzere pek çok şekilde kullanıyoruz. Yemeklere asitlik, parlaklık ve renk katmak için kullanılan sumak, salatalara, et marinasyonunda ve balık soslarına veya yoğurda katarak tüketebilirsiniz. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda günde 3 gram sumak yemenin bir zararı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kronik sağlık probleminiz varsa sumak kullanımını doktorunuza danışmanız önerilir.