Tarım ve Orman Bakanlığı son günlerde taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklamaya başladı. En çok hile yapılan ürünler zeytinyağı, peynir, et ürünleri oldu. Bunların yanı sıra baharat ürünlerinde de hileye rastlandı.

En çok hile yapılan baharat ürünü ise kekik oldu. Satışa sunulan kekiklerde yapılan incelemede kekiklerin içinde yabancı madde tespit edildi.

Kekiğe yabancı madde karıştıran markalar ise şöyle: Doymix, Göktürk, Tunce baharat, Cevher, Gıda store pastacılık kuruyemiş, Mahir Kent, Yeşil aktar baharat, Ayfer Kaur, Mart Doğal Natural baharat, Can Acar Baharatları, Sahra baharat, Bağda, Bakıroğlu baharat, Aktarbey baharat, Palmiye baharat, Mayking, B.Ş. Anadolu sofrası, Doğu baharat, Duraner aktariye baharat, Elifood baharat, Halis Çavuşoğlu, Kalaycızade, Mr Gurme, Yeni besler baharat, Ali Ünyazıcı baharat, Niyazi Kocabıyık baharatları, Smart Choice for smart chefs baharat, Tadalım baharat, Sancak baharat, Gezginci baharat, Doğasal ürünler, Şifa, Tunce baharat, Hakkı Yıldırım baharat, El rana baharatları, Zümrüt baharatları.

Öte yandan kuru nanede de yabancı madde tespit edildi. Kuru naneye yabancı madde koyan firma ise Professional Spices DND catering olarak açıklandı.

Gıda boyası kullanmışlar

Yapılan açıklamada bazı baharatlara da gıda boyası konulduğu belirtildi. Sumağa gıda boyası koyan firma Bayırlı gıda olarak açıklanırken, pul bibere gıda boyası koyan firma ise Gurmix olarak ifade edildi.

Acı toz biberde de gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi. Firma ise Öznar Biber baharat olarak açıklandı.

Baharatta hile yapan İzmir kökenli firmalar ise şöyle: B.Ş. Anadolu Sofrası (Bornova), MR Gurme (Çiğli), Gurmix (Çiğli), Şifa (Bornova)

Muhabir: ÖZLEM ÇİMEN DURMAZ