Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram'a bugün sabah saatlerinde erişim engeli getirilmişti. 
Konuya yönelik Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu Instagram'a  getirilen erişim engeli hakkında açıklama yaptı. Platformu katalog suçlarla ilgili uyardıklarını söyleyen Uraloğlu, "Uygulanmasını istediğimiz bazı kurallar var. Hukuki kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıklarına gerekli müdahaleleri yapıyoruz" dedi.

Instagram ne zaman açılacak?

Bakan Uraloğlu'nun açıklaması şöyle:

"Instagram'ı katalog suçlarla ilgili uyardık. Uygulanmasını istediğimiz bazı kurallar var. Birçok isteğimizi yerine getirdiler ama bazen karşılık bulamıyor bu. Hukuki kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıklarına gerekli müdahaleleri yapıyoruz.
Biz iletişim halindeyiz Instagram Türkiye Temsilcisi ile. İlgiliyle arkadaşlarımız görüşme halinde. Hassasiyetlerimiz belli, o eksikleri giderdikleri an, diyelim ki 1 saat sonra o engeli kaldırmış olacağız. Burası bağımsız bir ülke. Kanunları, kuralları olan bir ülke."

Sayan: Ne gerekiyorsa yapacağız

Instagram'a erişim engeli getiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) sorumlu Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, X'ten yaptığı açıklamada, Instagram'ın kapatılmasına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar. Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz. Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz. Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye'de de geçerli olmasını istiyoruz. Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun. Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler. Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar. Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. 'Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam' diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız."

Kaynak: ANKA /AA