Batuhan KAYA- Bayraklı Belediyesi’ne bağlı ve 22 kadına hizmet verebilen Kadın Sığınma Evi, Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal’ın kararıyla kapatıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan karara dair tepki geldi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Tülin Osmanoğulları Önal’ın kararı, “AKP’nin 6284’ü kaldırmasından farkı yok” diye niteledi.

Akla mantığa sığar yönü yok

Osmanoğulları İz Gazete’ye yaptığı açıklamasında Önal’ın kararını, “En başından beri biz bu söylemi reddediyoruz, ‘2-3 kadın geliyordu’ ne demek? O sığınma evlerini daha nitelikli, sağlıklı hale getirmek yerel yönetimlerin görevidir. Onun dışında bu kadar kadına şiddetin olduğu bir memlekette mevcut sığınma evlerini daha nitelikli hale getirmek yerine kapatmanın akla ve mantığa sığan bir yönü yok. ‘2-3 kadın geliyordu’ söylemi de doğru değil” diye eleştirdi.

Çocuklar da sığınıyordu

Kadın Sığınma Evleri’ne sadece kadın değil çocukların da sığındığını ve buralarda hayata tutunduğunu ifade eden Osmanoğulları, “Sığınma evleri az olduğu için kapasitenin üstünde kadın ve çocuklar gidiyor. Kadınlar, oradaki koşulların kötü olduğunu bildiği için evlerinde kalıyor ve çocuklarıyla beraber evlerinde o şiddete maruz kalıyor. Bu yüzden böyle bir memlekette kadınların artık çocuklarıyla beraber ki son dönemde kadınlar çocuklarıyla beraber öldürülüyor, bu sığınaklar sadece kadınların değil çocukların da hayatlarını kurtarıyor. Artık kadınların çocuklarıyla öldürüldüğü bir memlekette mevcut sığınağı kapatmak gerçekten kabul edilebilir bir şey değil” ifadelerini kullandı.

AKP’den farkı yok

İzmir gibi Kadın Sığınma Evleri’nin az olduğu kentlerde, böyle bir karar almanın AKP’nin 6284’ü kaldırmaya çalışmasından farkı olmadığını söyleyen Osmanoğulları açıklamasının devamında şöyle konuştu: O sığınakların varlığını daha bilinir kılmak gerekirdi. Sağlıklı, nitelikli bir sığınak var, kadınlar çocuklarıyla beraber gelebilir diye bir çalışma yapılabilirdi. Her gün 2-3 kadının öldürüldüğü bir memlekette nasıl AKP 6284’ü kaldırmaya çalışıyor, İstanbul Sözleşmesi’nden 1 gecede çıkıyor, sağlıklı nitelikli sığınaklar açmıyor, ben bu zihniyetten bir farkı olmadığını düşünüyorum. Bir an önce bu hatadan dönülmeli. Kadın örgütleri olarak daha fazla sığınma evi açılsın diye kendimizi parçalıyoruz ama Bayraklı Belediyesi mevcut olanı kapatıyor. Dilerim bir an önce bu yanlıştan dönülür.
 

Sığınma Evi denetçiye takılmış!

Cevap hakkı kapsamında ulaştığımız Bayraklı Belediyesi yetkilileri Kadın Sığınma Evi’nin kapatılması konusunda, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan gelen denetçiler, Kadın Sığınma Evi’nin fiziki koşullarını yetersiz bulduğu için bu tesisi geçici olarak kapattık. Gerekli iyileştirmeler yapıldığında yeniden açacağız” açıklamasını yaptı.

Muhabir: Batuhan KAYA