Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla Bayraklı'da 375 hektarlık alanın orman sınırları dışına çıkarılmasına ilişkin Resmî Gazete'de yayımlanan karara ilişkin yargı süreci devam ediyor.
Aynı alan daha önce de 2020 yılında orman sınırları dışına çıkarılmış, TMMOB'un açtığı dava sonucunda Danıştay kararıyla iptal edilmişti. Ancak 31 Ağustos 2024’te alınan yeni bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle söz konusu alan tekrar orman dışına çıkarıldı. Şu an için alanda herhangi bir kadastro çalışması yapılmazken, bilirkişi incelemesi talep edildiği ancak henüz mahkemenin keşif tarihi vermediği raporlara yansıdı.
‘Kamuoyu gerek’
Bu tür konularda dava açılmasını engellemek için mahkeme ücretlerinin enflasyondan bağımsız olarak artırıldığını kaydeden Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Kenan Öztan, “Cumhurbaşkanlığı istediği her yeri, herhangi bir kısıtlama getirmeden ‘orman sınırı dışına’ çıkarabiliyor. Bununla ilgili derneğimiz dava açtı ve kaybetti. Ne yazık ki Cumhurbaşkanlığına karşı hukuki süreç yolları da bariz kapalı. Dolayısıyla hukuk işlemiyor artık. Derneğimiz o konuda artık boşuna masraf yapmamayı tercih ediyor” dedi.
Çözüm için davanın kamuoyuna mal edilmesi gerektiğinin altını çizen Öztan, “Ne yazık ki hukuk mücadelesinde yenik düşüyoruz. Bu konuda başka çözüm yolu ise bunu kamuoyuna mal etmektir. Burası normalinde hiçbir şekilde başka amaca tahsis edilmesi mümkün olmayan bir alandı. 1995 yılındaki sel felaketinde 61 vatandaşımız ölünce bu yamaç ağaçlandırılmasın diye çaba gösterildi. Bundan sonraki süreçte herhalde 8 bin küsur konut yapılmak üzere konut alanına çevrilip toplu konut idaresine devredilecek. Bunlar geleceği hiç düşünmeden yapılmış doğru olmayan şeyler” ifadelerine yer verdi.
‘100-200 bin civarında’
Ege Çevre ve Kültür Platformu Hukuk Kurulu üyesi Av. Arif Ali Cangı da çevre davalarının sağlıklı yaşama hakkının sağlanmasındaki işlevine değinerek, “Bugün bir çevre davasının ilk açılma masrafı yaklaşık 5 ila 10 bin lira arasında. Keşif ve bilirkişi incelemesinin maliyeti 100 ila 200 bin lira civarında. Bir de davayı kaybederseniz, davalı idarenin avukat olamayan vekillerine İdare Mahkemesi’nde 36 bin, Danıştay’da 56 bin lira avukatlık ücreti ödemek zorunda kalırsınız” dedi.
‘Adli yardım karşılasın’
Çevre davaları konusunda ‘adli yardım yasa teklifi’ için kolların sıvanmasını dile getiren Av. Arif Ali Cangı, “Çevre davalarının mali külfeti katlanılır gibi değil. Buna bir an önce çözüm bulunmalıdır. Bugünkü ve gelecek kuşakların sağlıklı yaşam haklarının sağlanması için çevre davalarının masraflarının adli yardım bütçesinden karşılanmasından başka bir yol gözükmüyor” dedi.