Batuhan KAYA/İz Gazete- Belediyede görevli memurların maaşlarında yapılan yüzde 30'luk kesinti sonrası memur ve işçiler eylem başlattı. 2 gün önce başlayan eylem, bugün yemek protestosuyla devam ediyor. 

Belediye önünde toplanan işçiler tarafından 'İş ekmek yoksa barış da yok', 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Zafer direnen emekçinin olacak' sloganları atıldı. 

Yeryüzü sofrası kurduk

Sendika adına açıklama yapan Tüm Bel-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Nihat Filiz, "Biliyorsunuz bu ay TİS iyileştirmeleri yatırılmadı. Bunun yanı sıra yemek paralarımız da yatırılmadı, biliyorsunuz belediyede yemekhane de yok. Arkadaşlar evlerinden bir şeyler getirdi ve burada yer sofrası kurduk. Elde ettiğimiz kazanımların elimden alınmaya çalışıldığını hissediyoruz. Dün belediye başkanımızla da görüştük, kendince haklı noktaları olabilir o ayrı. Fakat bunun yaratıcısı bizler değiliz. Bizler gerçek anlamda hizmet üretiyoruz. TİS’in aşağı çekilmesi gündeme gelirse yeniden eylemde olacağız" dedi. 

İzmir'e sıçrayacak

İlerleyen günlerde İzmir'de büyük çaplı bir eylem gerçekleştirileceğini duyuran Nihat Filiz, "Önümüzdeki günlerde 1 Nolu Şube ile karar alacağız çünkü bu sadece Bayraklı Belediyesi'nde yaşanan bir durum değil, bütün belediyelerde benzer sorunlar yaşıyoruz. İzmir'de 1 ve 2 Nolu şubeye bağlı bütün belediyelerde arkadaşlarımızın katılacağı bir basın açıklaması yapacağız. Ondan sonra da yol haritamızı genişleterek devam edeceğiz. Haklarımızı kimse elimizde alınamaz" diye konuştu. 

14 bin 200 TL maaş!

Bayraklı Belediyesi'nde yatırılan ücreti açıklayan Filiz, "Bayraklı Belediyesi'nde arkadaşlarımızın yol yemek dahil aldıkları miktar 14 bin 200 lira civarındadır. Şişirildiği gibi abartılı rakamlar söz konusu değil. Bugün İzmir'de ev kiraları 15-20 bin arasında değişiyor. Elde edilen rakam yüksek değildir aksine daha da azdır. Önümüzdeki dönemde yapacağımız toplu sözleşmelerle insan onuruna yaraşır bir rakamın ortaya çıkması mücadelesi veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Tüm bu iş sözleşmeleri kimsenin bize bahşettiği bir lütuf ve hak değildir. Ağır bedeller üzerine kazanılmış bir haktır. Biz TİS hakkımızdan hiçbir zaman vazgeçmiyoruz" dedi. 

CHP'ye sosyal demokrat dersi

Nihat Filiz, "KESK-AR'ın araştırmasına göre açlık sınırı 20 bin lira, yoksulluk sınırı ise 60 bin liraya dayandı. Böylesi bir ortamda bizim TİS'i tartışmaya açmak sosyal demokrat belediyelere, demokrasiye inanan, özgürlükleri hedef olarak koymuş bir partiye yakışmaz. Buradan çağrı yapıyoruz. TİS'i tartışmak yerine sendikalarla yan yana gelerek daha asgari müştereklerde nasıl buluşabiliriz, bizimle demokratik anlamda katılımcılığı nasıl geliştirebilirsiniz diye tartışırsak daha iyi olur" ifadelerine yer verdi. 

'Emek en yüce değerdir' diyen siz değil miydiniz?

Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keşel, " Ülkede yoksulluk var. Bu krizin faturasını hükümet tasarruf tedbirleriyle emekçilere çıkarmak istiyor. İşte belediyelerde şu anda TİS haklarımız gasp edilmek isteniyor. Servislerimiz iptal edildi. Büyükşehir belediyesinde çalışan işçi arkadaşlarımız işten çıkarılıyor. Buradan ilan ediyoruz, bu krizi biz çıkarmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz. İzBB'de 3 ayrı TİS'i yaptık. 9 aylık TİS sürecini başlatmış durumdayız. Tüm karalamalara ve kara propagandalara rağmen sendikamız Büyükşehir'de yetkili sendika olmuştur. Hiçbir hakkımızdan geri adım atmayacağız. Bizler TİS taslaklarımızdaki taleplerimizle belediyeleri zora sokan taleplerde bulunmuyoruz. Aksine işçilerin insanca yaşayabilecekleri miktarları talep ediyoruz. Buradan haklarımızı gasp eden Bayraklı Belediye Başkanına sesleniyoruz; buna müsaade etmeyeceğiz. Haklarımıza yapılan saldırılarda beraber mücadele edeceğiz. Yapılan saldırıları hep beraber püskürteceğiz. Belediye başkanlarında sosyal dengeleri yasal sınıra çekmek gibi bir turum var. Buradan uyarıyoruz, böyle bir hatayı sakın yapmayın. Siz değil misiniz, 'Emek en yüzde değer' diyen. Belediyelere geldiğiniz zaman ilk önce el attığınız emekçilerin hakkı mı olacak? Sakın bu hataya düşmeyin, emekçiler bunun bedelini size ağır ödetir" dedi.

Muhabir: Batuhan KAYA