Her kentin meşhur sebze ve meyveleri vardır. İzmir'de de meşhur olan lezzetler bulunuyor.

İzmir'in meşhur olan ve coğrafi işaretli sebze ve meyvelerini sizin için araştırdık. İşte İzmir'in meşhur tarım ürünleri...

Urla Sakız Enginarı

Zeytinyağlılarıyla ünlü İzmir mutfağının en çok tüketilen sebzelerinden de biri olan Urla Sakız Enginarı coğrafi işaret ile tescillenmiştir. Farklı yapım şekilleri olan enginarın, bu lezzetlerine doyamayacaksınız.

Bergama Kozak Çam Fıstığı

Bergama Kozak Yaylası, dünya çam fıstığı üretiminin önemli bölümünü ve ülkemizdeki üretiminin ise yüzde 80’ini tek başına karşılamaktadır. Bergama’nın kuzeybatısında, deniz seviyesinden 500 metre yüksekte olan Kozak Yaylası, yüzde 70-80 nem oranıyla Çam Fıstığı Ağacı’nın yetişebilmesi için en uygun koşulları sağlıyor. İzmir’in coğrafi işareti olan Bergama Kozak Çam Fıstığı; bölge halkının başlıca gelir kaynağı olup hem ülkemizin hem de dünyanın farklı köşelerine ulaştırılır.

Seferihisar Mandalinası

Seferihisar’ın coğrafi işaretle tescillenen mandalinasının hikayesi, 1953 yılında 600 adet satsuma dikilmesiyle başlamıştır. Zamanla, mandalina yetiştiriciliği ve ihracat açısından ticari anlamda öne çıkmıştır. Her yıl hasat mevsimi başında mandalina festivali düzenlenerek bu hikâye taçlandırılır.

Gümüldür Mandalinası

Menderes’in coğrafi işaret tescilli Gümüldür Mandalinası, Gümüldür kıyılarında yetişir. Dünyaca ünlü satsuma cinsi olan mandalinalar sulu, çekirdeksiz ve ince kabukludur.

Bornova Misket Üzümü

Bornova’nın coğrafi işaret tescilli Misket Üzümü, özellikle de şarap yapımında tercih edilir. Yuvarlak ve orta büyüklükteki taneli yapısıyla aromalı bir lezzete sahiptir.

Çeşme Kavunu

İzmir’in coğrafi işaret tescilli Çeşme kavunu, Çeşme yarımadasının bereketli topraklarında uzun süre sulamaya ihtiyaç duyulmadan yetiştirilir. Ağustos ayında hasat edilen Çeşme Kavununun; en önemli ayırt edici özelliği kendine has tatlı aroması ve dayanıklılığıdır.

Ödemiş Patatesi

Sıcak ve ılıman iklimiyle patates yetiştiriciliği için ideal bir konuma sahip olan Ödemiş; Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden bir tanesidir. “Ödemiş Patatesi” ise coğrafi işaret ile tescil edilmiştir.

Kavacık Üzümü

Karabağlar’ın güzel köyü Kavacık’da yetişen Kavacık Üzüm’ü coğrafi işaretle tescillenmiştir. Doğum yeri Fransa olan bu çeşidin, Karabağlar’a bağlı Kavacık Köyü’nün ekolojisi ile mükemmel bir uyum sağlar. Kavacık üzümü o kadar beğenilmektedir ki, orijinal ismi “Alphonse Lavallee” olan bu üzüm çeşidinin ismi, “Enfes Üzümü ve Kavacık Üzümü” olarak değişmiş durumdadır.

Kınalı Bamya

Bornova’nın coğrafi işaret tescilli Kınalı Bamyası, zeytinyağlı yemekleriyle ünlü Ege'de sofraların vazgeçilmezleri arasında yerini alır.

Kemalpaşa Kirazı

Kemelpaşa’ya ziyaretinizde tadı ve aromasıyla Anadolu meyve dünyasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan ve coğrafi işaretle tescillenen kirazdan mutlaka tatmalısınız.

Ege Sultani Üzümü

İzmir'in Kemalpaşa, Menemen, Menderes, Bayındır, Torbalı ilçelerinde üretilen Türkiye’de İzmir üzümü olarak da bilinen çekirdeksiz sultani üzümü “Ege Sultani Üzümü” olarak coğrafi işaretle tescillenmiştir.

Çavuşdağ Kuru Fasülyesi

Kiraz’ın Cavuşdağ kuru fasulyesi coğrafi işaretle tescillenmiştir. Doğal ortamda herhangi bir ilaçlama ya da gübreleme yapılmadan yetiştirilir.

Ege İnciri

İzmir’in Torbalı, Bayındır, Kiraz, Ödemiş, Tire, Beydağ, Selçuk ilçelerinde üretilen sarılop incirleri “Ege İnciri” olarak coğrafi işaret ile tescillenmiştir.

Arslanlar Biberi

Arslanlar Biberi, İzmir ili Torbalu ilçesi Arslanlar Köyünde yetişen Capsium Annuum Jalapeno cinsi biberdir. Arslanlar Biberinin geçmişi yaklaşık 120 yıl öncesine dayanmakta olup coğrafi sınırda ''yörük biberi'' olarak da adlandırılır. Bir önceki senenin ilk hasadından alınan tohumların ekilmesiyle yetiştiriciliği yapılır.

Gökçealan Osmancık Üzümü

Gökçealan Osmancık Üzümü; İzmir ili Selçuk ilçesi Gökçealan Köyünde yetiştirilen Osmancık çeşidi üzümdür. Coğrafi sınırda filoksera zararlısı riski olması durumunda kök sistemi Amerikan asma anaçlarından gövde sistemi Osmancık çeşidinden elde edilir.

Çeşme Damla Sakızı

İzmir ili Çeşme ilçesinde yetişen ağaçlardan üretilen Çeşme Damla Sakızı, ilçenin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Çeşme Damla Sakızı; sakızlı kahve, sakızlı dondurma, sakızlı kurabiye, sakızlı limonata, sakızlı ekmek, sakızlı muhallebi tatlısı, damla sakızlı kremler, damla sakızın saf hali, sakızlı sabunlar, sakızlı kolonya gibi birçok üründe kullanılır.

Kaynak: Haber Merkezi