Antik Pergamon Kenti üzerine kurulu olan Bergama, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve uygarlık tarihinin en önemli yerleşim alanlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Bölgenin geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzanırken, Pergamon Antik Kenti’nin M.Ö. 7. ve 6. yüzyıllarda kalenin zirvesinde kurulduğu bilinmektedir. Bugün ise bu antik kent, tarihe meraklı ziyaretçileri kendine çeken birçok yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok eserin bulunduğu Bergama’da; Mevlana Hacı Hekim Hamamı, Bergama Ulu Cami, Zeus Sunağı, Asklepion Ören Yeri, Kızıl Avlu ve Akropol gibi önemli tarihi mekanlar yer almaktadır. Tarihi doku, ilçenin sokaklarında da kendini gösteriyor. Geleneksel Bergama evleri, kalın duvarları ve iç sofalı mimari yapısıyla dikkat çekerken, bazı evlerde Sakız Adası’na özgü ahşap cumbalar bulunuyor. Klarnet ustalarıyla ünlü Atmaca Mahallesi ise, Türkiye’nin müzik kültüründe önemli bir yere sahip.

İzmir'in insanlık tarihine ışık tutan ilçesi: Bergama'nın logosu ne anlama geliyor? İzmir'in insanlık tarihine ışık tutan ilçesi: Bergama'nın logosu ne anlama geliyor?

Bergama’yı ziyaret edenlere, Pergamon Antik Kenti, Asklepion ve Kızıl Avlu mutlaka görülmesi gereken yerler arasında tavsiye ediyoruz. Ayrıca Bergama Müzesi ve Bergama Kütüphanesi de tarih meraklıları için öne çıkan duraklar arasında yer alır. 

Bergama nerede?

İzmir’in yüz ölçümü açısından en büyük ilçesi olan Bergama'nın güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa’nın Yunusemre ile Soma ilçeleri yer alır. Kuzeyde Balıkesir’e komşu olan Bergama, İvrindi, Burhaniye ve Ayvalık ile sınırdaştır. Batıda Dikili ile komşu olan ilçenin güneybatı sınırını ise Ege Denizi oluşturur. Hem kara hem de deniz ulaşımına yakınlığıyla öne çıkan Bergama, geniş coğrafyasıyla İzmir’in en büyük ilçesidir.

Bergama'ya nasıl gidilir?

İzmir otogarından 20 dakikada bir kalkan Bergama dolmuşlarına binerek, ilçeye 1.5 saatte ulaşabilirsiniz. Havalimanından Bergama'ya gitmek için ise havalimanı içindeki İZBAN'ı kullanabilirsiniz. İZBAN ile Aliağa'ya kadar gidip, oradan Bergama'ya giden 835 numaralı ESHOT otobüslerini kullanabilirsiniz. Özel aracınız ile gitmeyi planlarsanız aşağıda yer alan harita üzerindne kendinize en uygun rotayı oluşturabilirsiniz;

Kaynak: HABER MERKEZİ