Eylül Sansür- Diş ağrıları, hayat kalitesini oldukça düşüren ve fazlaca can yakan ağrılardır. Genellikle diş eti sorunlarından veya çürüklerden kaynaklanan bu ağrılarla her insan karşılaşmaktadır. Dişlerin bakımsızlığı nedeniyle plak ve bakteri birikmesiyle ortaya çıkabilen ağrılar, ayrıca diş minesinin zarar görmesiyle de meydana gelebilir. Çünkü, diş minesinin zarar görmesi çürüklerin diş etine temas etmesine neden olur. Diş ağrısını bazı yöntemlerle hafifletmek veya dindirmek mümkündür. Ancak, bu yöntemler geçici çözümler sunar. Müsait olunan an gelene kadar bu yöntemler uygulanmalı, ardından bir diş sağlığı uzmanına gözükülmelidir. Peki, diş ağrısına ne iyi gelir? Diş ağrısı nasıl geçer…

Diş ağrısına iyi gelen yöntemler

Diş ağrısını hafifletmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. İşte bu yollarla diş ağrınızı geçici olarak dindirebilirsiniz:

Tuzlu suyla gargara: Yarım bardak ılık suya, bir çay kaşığı tuz atıp, bu suyu ağzınıza alınız. Ağzınızı bu suyla bir süre çalkalayınız. Tuz, dişin etrafındaki tahrişi azaltmaya yarayacaktır.

Tarçın veya karanfil yağı: Bir miktar pamuğun üzerine bu yağlardan damlatarak yalnızca ağrıyan dişin veya diş etinin olduğu bölgeye uygulayınız. Diş için faydalı olmasa da ağrıyı kesmeye yardımcı olacaktır.

Bitki çayları: Nane çayı veya papatya gibi sakinleştirici etkisi olan çayları tüketerek biraz gevşemeyi deneyebilirsiniz. Bu ağrıyı bir süre dindirecektir.

Soğuk pres: Şişmekte olan dişe soğuk uygulamak, daha fazla şişmesini önleyecektir ve şişliği bir miktar azaltacaktır. İnce bir beze sarılan buz torbası, 15-20 dakika boyunca etkilenen bölgeye uygulanmalıdır.

Ağrı kesici ilaçlar: Eğer yukarıdaki uygulamaların hiçbiri işe yaramadıysa, son seçenek bir ağrı kesici hap kullanmaktır. Diş ağrısını birkaç saat boyunca doğrudan kesecektir. Doktor tavsiyesi üzerine bulundurulan bir ağrı kesici tercih edilmelidir.

Diş ağrısının belirtileri

Diş ağrıları birkaç şekilde ortaya çıkar, bunlar şöyle sıralanır:

-Yüksek ateş

-Isırma veya çiğneme sırasında ağrı

-Diş çevresinde hassaslık

- Soğuk ve sıcak besinler tüketirken yaşanan ağrı

-İltihaba veya yaralanmaya dayalı ağrı

-Diş çıkarma ağrıları

-Apseler(şişlikler)

Muhabir: Eylül Sansür