BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 2 gündür devam eden memur eylemleri hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Tugay açıklamasında, “Raporda kullanılan ifadeler biz de bu artışı yapamama duruma getiriyor. Konu bütçe ile alakalı değil. Biz bu artışı yaparsak halkımızda suç duyurusunda bulunacak ve bize faizle birlikte geri ödeteceğini söyleyen bir rapor ile karşı karşıyayım. Ben insanların demokratik tepkisine saygı gösteriyorum. Ben İzmir halkı adına bu görevi yerine getiriyorum. Burası benim kendi şirketim değil. Harcanan her para halkın parasıdır. Doğruları yapma zorunluluğum vardır. Yasal üst sınırı üzerine çıkamayacağımı söylemek dışında bir şey yapamıyorum” dedi.

Elimde Sayıştay raporu var

Elinde SDT’ye dair Sayıştay Raporu olduğunu söyleyen Tugay, “Dün hepimizi üzen durumlar yaşandı. Meclis önünde bir arbede yaşandı. Meclisin düzenini bozmak için bir hareket içinde olundu. Yaşanan boyutu ile olmaması gereken bir şeydi. Bununla ilgili soruşturma olacak. Belediye yönetiminden sendikanın talep ettiği miktar kanunun yasanın bize sınır olarak koyduğu miktarın üzerinde. Bu üzerine çıkmayı yapamıyoruz. İzmir dışında hiçbir yerde uygulanmayan durum. Diğer şehirlerde yasal üst sınırı geçen tazminat miktarı yok. Ben de geçen dönem de üzerine çıkılmış. Bu dönem imzalama yetkisi önümüze geldiğinde araştırmalar yaptım. Sendika’daki arkadaşlarla defalarca görüştük. Bana bazı eski kararları gösterdiler ama elimde bir Sayıştay raporu var” diye konuştu.

Karşıyaka’da da yaşanmıştı

Aynı tartışmaların Karşıyaka Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde de yaşandığını hatırlatan Tugay, “Tasarruflu tedbirleri ile alakası yok. Yasaya uygulama zorunluluğumuz var. Karşıyaka Belediye Başkanı olduğum dönemde önceki belediye başkanı bu hakkı vermişti. Ben göreve yeni başlayan bir başkan olarak anormal bir artış yapmadan yasal üst sınırının bir miktar üzerinden bir sözleşmeye imza attım. Daha sonra benden çok daha yüksek bir rakam istedi ve imzalamadım. Yasal üst sınırının geçen belediyeler İzmir'de var. İstanbul'da yasal üst sınırı geçen birkaç belediye var ancak onlar da ödemiyor. 6 binden fazla memur ile ilgili bir karar. Olası bir kamu zararına göze alamayacağım bir hatadır. Karşıyaka'da istenilen artışları yapmadığım için yaşanmıştı yine konu aynı. 8 bin 700 civarı bir tazminat üst sınır belirlendi. Buna yol ve yemek gibi eklemelerle 12 bin liraya çıkarılabiliyor. Sendikanın talep ettiği 22 bin lira. Konu para değil. Konu yasaya uyma ve uymama halinde bir suçlama gelebilir. Biz her zaman memurların TİS hakkını savunduk. Hükümetin yasal üst sınır koymasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Gergin bir grup var

Eylemciler arasında gergin bir grubun olduğunu söyleyen Tugay, “Küçük bir grubun fazla gergin ve heyecanlı olduğunu gözlemliyorum. Bunlar İzmir'e ve İzmir'in memuruna yakışmıyor. Dışarıda toplanan insanların kaç tanesinden bizim memurumuz olduğunu bilmiyorum. Arkadaşlarımız yerinde bulunmayan memurlarla ilgili tespit yapıldığında sayının az olduğunu gördük. Fevri çıkışları olanların kimler olduğunu incelemek gerekiyor. Belediye ile ilgilisi olmayan insanlar bile aşağı memurların içerisinde. Böyle bir kural koyup, mecliste neden veriyorsunuz diye eleştirilmesini yanlış ve fırsatçılık olarak düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Top hükümette

Yasal sınırı artırmanın AKP hükümetinin elinde olduğunu ifade eden Tugay şöyle konuştu:

“Yasal üst sınırını kaldırmak hükümetin inisiyatifinde. Memurlar şu an TİS yapamıyorsa mevcut yasaları yapanların yüzündendir. Genel merkezimizi ve il başkanımızın bilgilendirdim. Kendi görevimizi yapmak ve İzmir halkına hizmet etme konusunda kararlıyız.  Benim hukuken halkı olduğumu ve sadece görevimi yapmaya çalıştığımı idrak ettiklerine eminim... Ben görevimin başındayım 5 yıl hizmet etmeye devam edeceğim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bu durum kısa sürede çözülür. Eğer yasa dışı davranma eğiliminde olan varsa bununla ilgili ne gerekiyorsa yapılır”

Muhabir: Batuhan KAYA