Son dönemde artan kadın cinayetleri, toplumun vicdanını derinden yaralamaya devam ediyor. Bu acı olayların önüne geçebilmek ve kadınların yaşam hakkını güvence altına almak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Seferihisar Gençlik Kolları, Türkiye genelinde imza kampanyası başlatma kararı aldı.

Kadın cinayetlerinin sadece bireysel olaylar değil, toplumsal bir yara olduğunu vurgulayan CHP Gençlik Kolları, devletin kadınları korumak için daha güçlü önlemler alması gerektiğini belirtti.

Yayımlanan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Son zamanlarda gündeme kara bir gölge gibi düşen peşi sıra kadın cinayetleri olayları, toplumda yıllardır mevcut olan huzursuzluğu ve güvensizlik hissini yaralamaya devam etmektedir.

Bu huzursuzluğun giderilmesi ve kadın cinayetleri hususunda etkin bir mücadele verilebilmesi adına CHP Gençlik Kolları Örgütleri olarak imza toplama kampanyası başlatılmasına karar verilmiştir.

Kadın cinayetleri, yalnızca birer bireysel varoluş değil, aynı zamanda toplumun vicdanına ve adalet anlayışına karşı işlenen bir suçtur.

Bu cinayetlerin durdurulabilmesi için herkesin sorumluluk üstlenmesi, bu konuda kalıcı çözümler ve kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans anlayışının benimsendiği bir toplumsal yapının sağlanması gerekmektedir.

Kadınların evde, işte, sokakta, yurtta can güvenliğini sağlayamayan, yaşarken de kadınlara bu ülkeyi zindan edenler, Kadınların korunması ve şiddetten arındırılması adına uluslararası alanda önemli bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkmaktan hiç çekinmediler.

İstanbul Sözleşmesi, iktidar tarafından salt siyasi çıkarlar uğruna feshedilmiştir.

6284 sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nu tartışmaya açmaya çalışanlar da yine onlardı.

Örtülü aflarıyla, caydırıcılık içermeyen infaz yasalarıyla, kadına değer vermeyen, saygı duymayan zihniyetiyle kadın cinayetlerinin temeli; kin ve nefret dolu, hukuku işletmeyen, adalet duygusundan nasibini almamış AKP iktidarıdır.

Etkin politika derseniz, hiç yok. Kadınların kendi dayanışmaları var. 'Sıradaki hiçbir kız kardeşimiz olmasın' diye tutulan kayıtlar var; anıt sayaç var. Mesela, sahi bu ülkede anıt sayaç niye var?

Sadece üç yıl içinde AKP ve MHP oylarıyla reddedilen, katledilen tüm kadın ve çocuklar adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne araştırma önergelerini sizlere sunmak istiyorum.

Mayıs 2021, CHP, kadın cinayetlerinin önlenmesi için yeni bir yasa teklifi sundu. Bu teklif, cezai yaptırımların artırılmasını ve şiddet öncesi koruyucu tedbirlerin güçlendirilmesini kapsıyordu. Teklif AKP ve MHP oylarıyla REDDEDİLDİ

Kasım 2022, CHP, kadına yönelik şiddeti önlemek için “Şiddetle Mücadele Stratejisi” oluşturulmasını talep eden bir öneri sundu. Bu öneri, çok disiplinli bir yaklaşım gerektiriyordu. Teklif AKP ve MHP oylarıyla REDDEDİLDİ

 Şubat 2023, CHP, kadın cinayetleri ve istismarına karşı özel bir yasa tasarısı daha sundu. Bu tasarı, İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden imzalanmasını da talep ediyordu. Teklif AKP ve MHP oylarıyla REDDEDİLDİ

 Ağustos 2023, CHP, kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılmasına ilişkin önergesi, Teklif AKP ve MHP oylarıyla REDDEDİLDİ

Temmuz 2024, CHP, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istemiyle önerge verdi. Teklif AKP ve MHP oylarıyla REDDEDİLDİ

Ve son olarak,

Ekim 2024, CHP, Narin Güran cinayetinin araştırılması önerisi sunuldu. Oylama yapıldı ve Güran cinayetinin soruşturulması önerisi AKP ve MHP oylarıyla REDDEDİLDİ

 Sadece üç yıl içinde, AKP ve MHP oylarıyla reddedilen bu önergelerin sonuçları Seferihisar’da da etkisini gösterdi. Üç yıl içerisinde Seferihisar’da canice katledilen canlarımızı hatırlatmak ve katledilen kadınlarımızı anmak istiyorum.

 - **Simge Korucu** (Boşanma davası olan kocası tarafından kurşunlandı)

- **Sultan Kaya** (Eski kocası, çalıştığı Seferihisar sanayi sitesinde bıçakladı)

- **Süreyya Arlıcan** (Akarca’da oturuyordu, kocası tarafından darp edilerek öldürüldü)

- **Hatun Güneş** (Saplantılı bir aşık tarafından kurşunlandı)

- **Neşe Tavcı** (Boşanma dilekçesi için gittiği adliye binasında eşi tarafından bıçaklandı)

Artık bir kişi daha eksilmek istemiyoruz! Kadınlar susmayacak, biz susmayacağız!

Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları olarak bizler, kadınların özgür ve güvenli bir şekilde yaşama hakkını savunmaya ve bu yolda gereken her türlü mücadelenin öncüsü olmaya devam edeceğiz.

Bugün burada, 9’uncu yılında acımızın hiç dinmeyeceği 10 Ekim Ankara Katliamında, katliamcılara görünmez bir koridor açanları da unutmadık!

Siyasi sorumlular yargılanana kadar Ankara gar katliamını unutturmayacağız. 10 Ekim’de yaşamını yititren 104 barış güvercinini saygıyla anıyoruz.

Sözlerimi tamamlamadan önce, kadın hakları savunucusu, kadın – erkek eşitliğine inanan tarihin en büyük devrimcisi kurtarıcımız ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kadın-erkek eşitliğini vurgulayan sözleriyle bitirmek istiyorum.

Bir toplum, bir millet, erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki bir toplumun yarısı zincirlerle bağlı kaldıkça diğer yarısı göklere yükselebilsin?"

Kaynak: CHP SEFERİHİSAR GENÇLİK KOLLARI