İzmir’de, geçtiğimiz haftalarda sağanak yağış nedeniyle oluşan su birikintisinde Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ve GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Uğur Yüksel'in de aralarında bulunduğu 10 şüpheli isim hakkında gözaltı kararı verildi. Karar kapsamında iki genel müdür gözaltına alındı.

Gözaltı kararının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İZSU Genel Müdürlüğü’ne geldi.

İZSU Müdürlüğü’nde makamından alınan Gürkan Erdoğan, kendi özel aracına binerek ifade vermeye gitti.

“Adil bir yargılama olması gerekir”

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'ın gözaltına alınmasına ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, şunları kaydetti:

"Olayın içeriğini öğrenmek için Mahir Polat milletvekilimizle birlikte geldik. Biliyorsunuz 2 kişi hayatını kaybetti. Hepimizi son derece üzen bir olay. Yağmurda elektrik kaçağından dolayı. Bu işin sorumlularının bulunmasını herkesten çok biz istiyoruz. Ancak bir adil yargılama olması gerekir. Yani yargının üzerinde büyük bir siyasal baskı olduğunu düşünüyorum. Her hakim, her savcı için değil elbette ama savcılar, hakimler de büyük bir baskı altında görevini yapıyor. İçlerinde vicdanlı hakimlerimiz, savcılarımız var. Onları tenzih ediyoruz. Ama bu işte İZSU'nun doğrudan sorumluluğunun olduğu bir iş olarak düşünmemek lazım. Neticede bir elektrik kaçağı var ve o elektrik kaçağıyla ilgili yapılması gerekenler yapılmamış.

Şimdi bir mazgaldan dolayı o dönemin İZSU Genel Müdürü'ne ve ve şimdiki Genel Müdüre ulaşan bir silsile, ben bir hukukçu olarak söylüyorum hukuken biz mümkün görmüyoruz. Bunun, Gediz'in kabahatini gölgelemek için, sorumluluğu yaymak için yapılan bir davranış olduğu kanaatindeyiz. Avukat arkadaşlarımız da  genel müdürümüzle beraber gitti. Elbette gerçekler ortaya çıkacak ama bu yargılamayı yakından takip ediyoruz. Hem genel merkez olarak hem İzmir milletvekilleri olarak yakından takip ediyoruz.

"Hatalı bir karar"

Burada hak etmediği halde kimsenin özgürlüğünün de gasbedilmesine izin vermedik, izin vermeyeceğiz. Şu an avukat arkadaşlarımız gitti. Genel Müdürümüz sağlık kontrolünün arkasından Bozyaka'ya götürülecek. Hakim karşısına çıktığında sorgu hakimliğinde biz salıverileceğini düşünüyoruz. Salıverilmesi gerekir. Hatalı bir karar. Hiç bu gözaltı olmamalıydı. Bizim şahsi düşüncemiz bu. Yargı sürecini de yakından takip paylaşmak istiyorum."

Mahir Polat: Doğru bulmuyoruz

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, şunları söyledi:

"20 Haziran'da göreve başlamış bir genel müdürün bu şekilde gözaltına alınmasını kişisel değil, kuruma yönelik olduğunu düşünüyoruz. Bilirkişi raporu diyorlar ama ortada bilirkişi raporu yok. Yıpratmaya yönelik bir operasyonla karşı karşıyayız. Bir kurumun genel müdürünün polis gönderilerek kurumundan gözaltına alınmasını doğru bulmuyoruz.

Aslanoğlu: Suç bölüştürme çabası değil adalet istiyoruz

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, iki gencin hayatını kaybettiği olayla ilgili soruşturmada İZSU Genel Müdürü'ne yönelik polis baskınına tepki gösterdi. 

 Aslanoğlu, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "İki gencimizi kaybettiğimiz olayın soruşturmasında, devletin kurumu İZSU’nun Genel Müdürünü, devlet adabıyla emniyete davet ederek ifadesine baş vurmak mümkünken, algı yaratmak, şov yapmak, siyasileştirmek için polis baskınıyla aldırmak tanıdık taktiklerdir. Tabii ki soruşturma sonuna kadar sürdürülsün ve suçlular ortaya çıkarılsın. Algı yaratmak için kullanılan taktiklerle, şimdiden olay çarpıtılmak suç bölüştürülmek isteniyorsa buna izin vermeyeceğiz. Suç bölüştürme çabası değil ADALET İSTİYORUZ."

Ne olmuştu?

Konak ilçesinde 12 Temmuz'da sağanak sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmiş, soruşturma kapsamında gözaltı talimatı verilen 35 şüpheliden 33'ü yakalanmış, 6'sı ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 27 şüpheliden 14'ü tutuklanmıştı.

Dosya kapsamında bilirkişi raporuna göre 5 şüphelinin daha olayda ihmalinin olduğu belirlenerek gözaltı talimatı verilmiş, bunlardan 3'ü yakalanırken, 1'inin kanser tedavisi gördüğü, diğerinin ise yurt dışında olduğu belirtilmişti. Yakalanan 3 kişi daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında bugün çıkan bilirkişi raporunda ise Gdz Elektrik firmasının kabloları yeterli derinliğe gömmediği, İZSU'nun da mazgal yapımı sırasında kabloları yüzeye yaklaştırdığı ve iki kurum arasında yeterli koordinasyonun olmamasının olayın yaşanmasında etkili olduğuna dikkati çekilmişti.

Kaynak: ANKA /AA/Gercekizmir.com/Haber Merkezi