CHP Bağları İlçe Başkanı Erdil Baydemir, parti binasında yaptığı açıklamalarda, 24 saat süren Eğitim Maratonu’nun sona erdiğini belirtti. “24 saat boyunca, yüze yakın konuk ile eğitim gündemini konuştuk. Akademisyenler, uzmanlar, sendika yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizin katılımıyla gerçekleşen Eğitim Maratonu’muzun açılışını Genel Başkanımız Özgür Özel yaptı. İlk çıktı olarak diyebiliriz ki, eğitim konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. Çünkü eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip” dedi.
 

Yanlışlar devam ettiriliyor

CHP Bağlar İlçe Başkanı Baydemir, eğitim sisteminin bileşenleri olan; öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar ve STK’ların birçok farklı başlıktan ve okul ortamında yaşanan eksikliklerden muzdarip olduğunu belirtti. “Bir çıkış yolu yok, nereye giderseniz gidin ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitim. Gün geçtikçe de eğitim alanındaki bu dertler ve sorunlar, eksiklikler hatta yanlışlıklar devam etmeye, ettirilmeye çalışılıyor,” diye konuştu.
 

Eğitim bilerek ve isteyerek baltalanıyor

AKP iktidarının eğitimi bilerek ve isteyerek baltaladığını vurgulayan Baydemir, “Liyakatsiz atamalarla, eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır. Köy okulları ve yatılı okullar kapatılmış, çocuklarımız kilometrelerce uzaklardaki okullara, taşımalı eğitime mecbur edilmiştir. Deprem bölgelerindeki çocuklarımız hala birleştirilmiş okullarda eğitim görmeye, 20 metrekarelik konteynerlerde ailecek yaşamaya devam etmektedir,” dedi.
 

Eğitim yatırımlarına verilen bütçe azalıyor

Sınavlarda öğrencilerin her yıl daha düşük ortalama yaptığını ifade eden Başkan Baydemir, “Uluslararası ölçme değerlendirme sonuçlarına göre 2002 öncesine göre geriye gidilmiştir. 81 ülke ve bölgede 15 yaşındaki gençlerin okuma, matematik ve fen bilimi seviyelerinin değerlendirildiği 2022 PISA araştırmasında Türkiye matematikte 39, fende 34, okumada 36’ncı sırada yer almıştır. Eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe her geçen yıl düşürülmüştür,” diye belirtti.
 

Maarif modeli çağ dışı

AKP iktidarının eğitime dair projelerini eleştiren Baydemir, “İktidar, ÇEDES projesiyle çocuklarımıza camide bowling oynatma, maket mezarlarda ağıt yaktırma gibi pedagojik olmayan işler yaptırmaktadır. İktidar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli gibi çağdışı ve laiklik karşıtı uygulamalar ile uğraşmakta, gerçek sorun ve sıkıntıları görmezden gelmektedir,” diye konuştu.

Baydemir, Eğitim Maratonu’nun sonuçlarını paylaşırken, eğitimin çağdaş, laik, bilimsel ve kamusal bir hizmet anlayışına kavuşturulması gerektiğini vurguladı. CHP olarak eğitim mücadelesini sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.
 

Kaynak: Bülten