CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir'de çıkan orman yangınlarına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Yangın söndürme çalışmalarının yetersiz olduğunu belirten Polat, yangının daha da kontrolden çıkabileceğini ifade etti. Karşıyaka ilçesi Sancaklı Köyünde incelemelerde bulunan Polat, yangına ilişkin şunları söyledi:

"Karşıyaka'nın Sancaklı köyündeyiz. Havadan müdahahale edilmeye çalışılıyor ama asla yeterli değil. Örnekköy'den bu yana yanmamış yeşillik yok. Söndürme çalışmaları yetersiz. Soğutma çalışmalarının olmadığını görüyoruz çünkü söndürmeye yetişilmeye çalışılıyor. Bugüne kadar gerekli önlemler alınmadı. Son 5 yılda yaşadığımız tüm yangınlarda çağrılarda bulunduk ama maalesef bu memleketi yönetenler yangınlara müdahale konusunda yeterli yatırımları yapmadılar. Bu bölgede söndürme çalışmaları kolay değil. Sönmüş yerlerde çıralı ağaçlar tekrardan alev alıyor. Türkiye’nin topyekün buraya yardıma gelmesi gerekiyor. Orman Genel Müdürlüğünün bütçeden aldığı pay 500 milyon lira. Yangın uçaklarıyla yaptıkları harcama sıfır lira. Bu aklı anlamak mümkün değil. İş işten geçtikten uçakların gelmesinin bir anlamı yok. Ülke yanıyor, yöneticiler sadece bakmakla yetiniyorlar. İzmir tarihinden bu yana ikinci büyük yangınını yaşıyor.”

Yanan sadece ormanlar değil

Ormanların yanısıra orman canlılarının ve ekolojik sistemin de zarar gördüğünü belirten Polat, sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Bir an önce uluslararası çağrı da yaparak tüm gücümüzü bu bölgeye verelim. Bu bölgedeki ormanlar bitişik bir coğrafyaya sahip. Bu yangın söndürülemezse maalesef Türkiye’nin orman varlığının büyük bir kısmını yitirmekle karşı karşıya kalırız. Bölgeye gazetecilerin girişine izin vermiyorlar. Muhtarların bile kendi bölgesinde gezmesine izin verilmiyor. Burada çam balı üretiliyor. Arıların birçoğu yandı. Sadece orman yanmıyor, habitat da yanıyor. Bütün bir doğa da yanıyor."

Yangında arıları yanan bir arıcı ise, "Yangın 4-5 gün önce başladı. Yavaş yavaş bölgemize geldi. Bir kere helikopterin çalıştığını gördüm, bir daha da görmedim. Dün sabah da buraya yetişti yangın. Maddi ve manevi çok zararım var." diye konuştu.

Yerleşim bölgesiyle ilgili sorunumuz yok

Sancaklı köyünün tahliye edildiğini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal, "Büyük kaosu atlattık gibi. Yerleşim bölgesiyle ilgili sorunumuz yok. Herkes çalışıyor. Herkes sahada. Valilik ve büyükşehir ekipleri sahada. İstanbul itfaiyesi de burada. Her şey kontrol altına alınıyor. Bu bölgede bulunan küçük bir sanayide tahribat oldu. Yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için çalışmalar sürüyor. Sancaklı köyünü tahliye ettik. Hasarı yangın bittikten sonra paylaşacağız" dedi.

Her sene böyle problemler yaşayacağız

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın da şu ifadelere yer verdi:

"Küresel ısınmayla birlikte biz her sene böyle problemler yaşayacağız. Buna göre devletin yeniden örgütlenmesi lazım. Parti olarak birçok öneri sunmuştuk. Bunun önemini şimdi anlıyoruz. Burada herkes özveriyle çalışıyor. Daha ciddi önlemler alınması gerekiyor. İktidar bunlara para harcamak istemiyor ama harcanmalı. Yüksek ihtimalle her sene karşılaşacağız bu durumla."

Yukseltaskiniccc

Kaynak: ANKA