Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), “partiye kayyım atanmasını engellemek amacıyla” aldığı karar doğrultusunda, 21. Olağanüstü Kurultayı Ankara’da “İrade Milletindir’’ sloganıyla başladı. Kurultayın açış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Kafasında bavullarını toplayıp gitmeye karar veren gençler bir seçim daha bizi beklemeye karar verdi demiştim, işte o gençlerin umudu için buradayız” dedi.
Kurultay için Silivri Cezaevi’nden mesaj gönderen cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ise “Tek dertleri var; ekonomiden sağlığa, eğitimden adalete kadar her alanda ülkeyi felakete sürükleyen tek adam sistemini ayakta tutabilmek. Bu iktidar rakip istemiyor, tek adam sistemini sürdürmek istiyor.” ifadelerini kullandı.
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, adaylıktan çekildiğini açıklarken, kurultayda aday olacağını duyuran Berhan Şimşek, adaylık başvurusuna geciktiği için aday olamadı. Kurultaya partinin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Özel, “Her şey çok güzel olacak” sloganıyla tanınan tutuklu Berkay Gezgin’in Parti Meclisi (PM) listesine dâhil ettiğini açıkladı.
CHP’nin 21’inci Olağanüstü Kurultayı “İrade Milletindir” temasıyla saat 10.00’da Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezinde toplandı.
CHP’nin kayıtlı bin 368 delegesi, genel başkanın yanı sıra 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini belirleyecek.
Kurultayın divan başkanlığını oy birliği ile Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun yapmasına karar verildi.
Özgür Özel’in davetiye gönderdiği eski genel başkanlar Kemal Kılıçdaroğlu, Altan Öymen, Hikmet Çetin ile eski Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanı Murat Karayalçın’ı salondaki yerini aldı.
Kurultayda İmamoğlu için Genel Başkan Özgür Özel’in yanındaki koltuk ayrıldı.
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal adaylıktan çekilirken, eski İstanbul milletvekili Berhan Şimşek, adaylık için 97 delegeden imza topladığını, fakat imzaları zamanında teslim edemedikleri için Divan Kurulu tarafından adaylık başvurusunun kabul edilmediğini açıkladı.
“T.C.’nin bir sonraki cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na merhaba”
Divan kurulu başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun konuşmasının ardından Özgür Özel, saat 10.20'de kürsüye çıktı.
Özel, kurultayın amacına ilişkin “Bugün 19 Mart başarısız darbe girişiminin bir ayağı olan partimize kayyım atama planını bertaraf etmek, CHP’nin ne demek olduğunu cümle aleme göstermek için buradayız. Kafasında bavullarını toplayıp gitmeye karar veren gençler bir seçim daha bizi beklemeye karar verdi demiştim, işte o gençlerin umudu için buradayız.” dedi.
Silivri (Marmara) Cezaevi’nde tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu anan Özel, “Ne olursa olsun başaracağız... 9 Mart darbesine direnmek için sokaklara inen on milyonlara, hukuksuzca hapiste tutulan Ahmet Özer’e, Rıza Akpolat’a, Alaattin Köseler’e, Resul Emrah Şahan’a, Mehmet Murat Çalık’a, Silivri zindanlarında tutulan belediye meclis üyelerimize, bugünlerde tekrar hak arayacaklar olursa onlara gözdağı olsun diye üç sefer beraat etmelerine rağmen Gezi davasından hepimiz adına orada tutulan Çiğdem Mater’e, Mine Özerden’e, Osman Kavala’ya, Can Atalay’a canım kardeşim Tayfun Kahraman’a, diğer siyasi partilerden tutsak olan tüm siyasilere ve Silivri Cezaevi’nde yatan yiğidime, aslanıma T.C.’nin bir sonraki cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na merhaba.” ifadelerini kullandı.
“Özel tasarımlı operasyonlar yaptılar”
Hükümetin AKP iktidarına muhalefet etmeyi suç olarak resmileştirdiğini ifade eden Özel, şöyle devam etti:
“Yaşadığımız Saraçhane sürecinden önce yapılmış tüm anketlerin dün açıklanan mart ayı ortalamasında CHP kurulduğu gün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin birinci partisi. Gezi benzeri sokakta toplanma gibi işlerin 12 yıl sonra bile devlet tarafından cezalandırılacağı hissini yaymak üzere özel tasarımlı operasyonlar yaptılar. Bunun içine RTÜK’ü de TRT’yi de devletin tüm kurumlarını alet ettiler. AK Parti iktidarına muhalefet etmeyi tek suç olarak resmileştirdiler. Oysa uyuşturucu baronlarını mafyaları milletin üzerine çökerken onlara ses etmeyenler, af talep edenler milletin AK Parti iktidarına muhalefetini tek gözaltına ve tutuklama sebebi olarak gördüler. Temel amaçları Beylikdüzü’nde bir İstanbul’da üç kez Erdoğan’ın adaylarını mağlup eden İmamoğlu’nun önünü kesmekti. Her adımlarına hep birlikte kararlılık ve cesaretle mukabele ettik. Onlar adayı vatan emniyete götürdüklerinde artık sandık CHP üyelerinin değil bu darbe girişimine direnmek isteyenlerindir diyerek dayanışma sandığına davet ettik. Bu örgüt o gün 1 milyon 650 bin kişi 14 milyonun üzerinde yurttaşa, daha önce üyesi olmadıkları bir siyasi partinin kendi ön seçim sandığını dayanışma gösterebilecekleri bir demokrasi alanı gösterebilecekleri, 104 yaşında sandık başına koşan dedeyi, anasının karnındaki üç aylık bebeği oraya taşıyan motivasyonu sağlayan her bir bireyin alnının ortasından öpüyorum.”
İmamoğlu: Milletimiz bugün ağır bir kuşatma altındadır
Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun X hesabından ise bir mesaj paylaşıldı.
İmamoğlu mesajında 21. Olağanüstü Kurultayı her açıdan olağanüstü bir dönemde toplandığına dikkat çekerek, “Milletimiz bugün ağır bir kuşatma altındadır. Bu kuşatma hukuk ve demokrasiye bağlı olmadığını açıkça ilan eden, kendisini devletin sahibi gören baskıcı bir iktidarın kuşatmasıdır. Bu iktidar, karşısında rakip aday istemiyor, rakip parti istemiyor, serbest ve adil seçimler yapılsın istemiyor. Tek dertleri var; ekonomiden sağlığa, eğitimden adalete kadar her alanda ülkeyi felakete sürükleyen tek adam sistemini ayakta tutabilmek. Fakat hiçbir baskıcı sistem, millete rağmen ayakta kalamaz.” İfadelerini kullandı.
“Eziyetler birer teferruattan ibarettir”
“Milletin haysiyeti, kendi iradesine ve geleceğine sahip çıkma kararlılığı her türlü zorbalığın üstündedir.” diyen İmamoğlu, şunları ekledi:
“Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurultayları ilk günden beri bu haysiyetin, bu kararlılığın simgeleştiği, bu mücadelenin şekillendiği yerler olmuştur. Hiç kuşkum yok, kurultayımız bugün de aynı yolu izleyecektir. Partimiz, millî görevini tamamlama gereğini her görüşün üstünde tutacak, Cumhuriyetimizin temel ilkeleri doğrultusunda özveriyle, kararlılıkla yürüyecek ve muhakkak başaracaktır. Sonuna kadar birlikte yürüyeceğimiz bu onurlu yolda karşımıza çıkaracakları zorluklar, yaşatacakları eziyetler birer teferruattan ibarettir. Bu duygularla, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e ve bütün kurultay delegesi yol arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar, başaracağız! Haksızlığı, zorbalığı yeneceğiz. Özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin iktidarını hep birlikte inşa edeceğiz. Kararlı tavrınız, mücadeleniz için size teşekkür ediyor; milletimize umut ve cesaret vereceğine inandığım kurultayımızın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”
Yavaş: İnşallah önümüzdeki kurultayda görürüz kendisini
Kurultayda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kurultay hakkında “Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah güzel olacak” dedi.
CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğu nedeniyle temsili koltuk ayrılması sorulan Yavaş, “İnşallah önümüzdeki kurultayda orada görürüz kendisini.” dedi.
Anahtar listeye kesin gözüyle bakılıyor
Kurultayda asıl yarışın Parti Meclisi (PM) için olması bekleniyor. CHP yönetimi, PM seçimini gerekli koşulları taşıyan partililerin aday olabileceği ve delegelerin de bunlar arasından seçim yapabileceği “çarşaf liste” ile yapılmasını kararlaştırdı.
Ancak CHP lideri Özel'in PM’de yer almasını isteyen isimleri içeren bir “anahtar liste” çıkarmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Anahtar liste, resmi olmasa da delegelere çarşaf liste içinden kimleri seçecekleri konusunda bir anlamda “kılavuz” olarak belirtiliyor.
Genel başkan adayı çıkarmayan parti içi muhalefet de hesabını PM üzerinden yapıyor. Bir grup milletvekili, genel merkeze karşı ortak liste çıkarmayı ya da bireysel adaylarla Özel'in listesini delmeyi planlıyor.
38. Olağan Kurultayda Özel'e karşı alternatif liste çıkaran İstanbul milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, “denge ve dayanışma” adı altında karşı liste çıkaracak.
Tutuklu Berkay Gezgin listeye alındı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun seçim kampanyasında öne çıkan “Her şey çok güzel olacak” sloganının mimarı olarak bilinen tutuklu Berkay Gezgin’in CHP’nin PM listesine alındı.
CHP Gençlik Kolları Başkanı olan PM üyesi Cem Aydın’ın yerine Berkay Gezgin’in getirildiğini belirten Özel, “Cem’den boşalan koltuğu Silivri Cezaevi'nde, şu an kendisinin haberi yok, Berkay Gezgin'e emanet ediyoruz. ‘Her şey çok güzel olacak Berkay.’” ifadelerini kullandı.
Gölge kabinede revizyon
Kurultayın ardından CHP lideri Özgür Özel, yeni PM içinden Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) belirleyecek. Özel, genel başkan seçildiği 38. Olağan Kurultay'ın ardından parti yönetiminde yeni bir yapılanmaya giderek, sayısı 24'e çıkarılan MYK üyeleri içinden 18 kişilik "gölge kabine" açıklamıştı. MYK üyelerinin altısı ise parti işleyişinden sorumlu.
Olağanüstü kurultayın ardından gölge kabinenin MYK içinden belirlenmesinden vazgeçilerek, cumhurbaşkanı adayının çalışmalarında aktif rol alacak bir yapıya dönüştürülebileceği belirtiliyor.