KBB Uzmanı Dr. Cüneyt Altunay, uyku apnesinin teşhis edilmemiş ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, dünya genelinde orta ve şiddetli uyku apnesi olan hastaların yüzde 80-90'ının teşhis edilmediğini belirtti. Dr. Altunay, uykunun fiziksel ve psikolojik yenilenmeyi sağladığını, sağlıklı bir uyku düzeninin kandaki oksijen seviyesini yükselterek vücudun en uç hücrelerine kadar büyüme, yenilenme ve dinlenme fonksiyonlarını desteklediğini vurguladı.
Uyku apnesinin yalnızca horlama veya sosyal rahatsızlıklarla sınırlı olmadığını, bireyin genel sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Altunay, bu hastalığın en yaygın belirtilerinin horlama, tanıklı apne (nefes durmasının başka bir kişi tarafından fark edilmesi) ve gündüz yorgunluğu olduğunu söyledi. Apne tanısının uyku testi (polisomnografi) ile kesinleştirilmesi gerektiğini belirten Altunay, özellikle uzun yol şoförleri gibi meslek gruplarında uyku apnesinin iş güvenliği açısından önem taşıdığını vurguladı.
Çocuklarda da görülüyor
Çocuklarda ise uyku apnesinin özellikle geniz eti büyümesi gibi üst solunum yolundaki tıkanıklıklardan kaynaklanabileceğini söyleyen Altunay, sık sık yorgun uyanan, okula gitmekte zorluk çeken, sık enfeksiyon geçiren ve büyüme gelişim geriliği yaşayan çocuklarda geniz eti ameliyatının olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti.
Yetişkinlerde sebepleri
Erişkinlerde ise obezite, burun eğriliği, sinüs hastalıkları ve çene problemleri gibi faktörlerin uyku apnesine yol açabileceğini belirten Dr. Altunay, uygun vakalarda cerrahi müdahalenin yanı sıra, gece basınçlı solunum cihazı kullanımının da etkili bir tedavi seçeneği olduğunu, bu cihazların uyum testi sonrası hasta ve doktorun birlikte kararı ile belirlendiğini sözlerine ekledi.