Diş rengindeki farklılıkların içsel ve dışsal nedenlere bağlı olduğunu belirten Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dt. Ulaş Can Oğuz, dişlerde meydana gelen renklenmelerin, fizyolojik durumlar, amalgam dolgu sonrası oluşumlar, hamilelik ve bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı, kanal tedavisi sonrası içsel renklenmeler ve kahve, çay, sigara gibi alışkanlıklarla ilişkili olduğunu açıkladı. Ayrıca, travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun hasar görmesi de renk değişimine yol açabileceğini aktardı.

Diş beyazlatma işlemi, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında biriken organik ve inorganik maddelerin, karbamid peroksit gibi beyazlatma jelleri ile temizlenmesi olarak tanımlanıyor. Bu işlem, diş hekimi tarafından uygulanmakta ve diş minesindeki renklenmelerin giderilmesi amacı taşımaktadır.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Dt. Oğuz, diş beyazlatma yöntemlerini dört başlık altında toplamaktadır:

  1. Ev tipi beyazlatma: Evde uygulanan bu yöntem, kişiye özel beyazlatma plakları ile gerçekleştirilir. Ağız içinden alınan ölçülerle hazırlanan plaklara %10-15 oranında karbamid peroksit veya hidrojen peroksit içeren beyazlatma jeli konur. Plaklar, günde en az 4-6 saat veya gece uykusu boyunca 8-10 gün kullanılır.
  2. Ofis tipi beyazlatma: Klinik ortamda diş hekimi tarafından uygulanan bu yöntem, lazerle beyazlatma olarak da bilinir. Dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli, UV ışını veya lazerle aktif hale getirilir ve işlem yaklaşık bir saat sürer.
  3. Kombine beyazlatma yöntemi: Hem evde hem de klinikte uygulanan bir yöntemdir. Klinik beyazlatma işlemi sonrası 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile desteklenir.
  4. Tek diş beyazlatma: Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişler için uygulanır. Dişin dolgusunun çıkarılarak açılan boşluğa beyazlatma jeli konur ve diş geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşmak için bu işlem 3 gün aralıklarla tekrarlanır.


Eğer diş renginin birkaç ton açılması hedefleniyorsa, lazer veya ev tipi beyazlatma yeterli olabilir. Ancak, sigara, kahve ve çaydan kaynaklanan yoğun renklenmelerde kombine yöntemin daha etkili olduğu vurgulanıyor. Beyazlatma yöntemlerinin etkili olabilmesi için mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir. Diş hassasiyetinin beyazlatma süresince yaygın bir yan etki olduğu ve genellikle 24-48 saat içinde geçeceği belirtilmektedir. Beyazlatma işlemi sırasında ve sonrasında iki gün boyunca çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan ve tütün mamullerinden kaçınılması önerilmektedir.

Muhabir: EYLÜL SANSÜR