Semra İĞTAÇ- Kuşadası’nda, doğada yalnızca 11 adet kalan ve nadir bulunan endemik ölmez çiçeği üzerine dikkat çekici bir gelişme yaşandı. İz Gazete'ye konuşan Bahattin Sürücü, bu nadide bitki türü hakkında önemli bilgiler verdi. 

Sarı çiçekleriyle dikkat çeken ölmez çiçeği, güçlü ve kalın kök yapısıyla biliniyor. Bir ağaç kökünü andıran bu yapısıyla doğada uzun süre hayatta kalabilen bitki, kuşkusuz özel bir korumaya ihtiyaç duyuyor. Bahattin Sürücü'nün açıklamalarına göre, bu çiçeği koparmanın cezası tam 387 bin TL

Bu bitkinin doğada bulunduğu yerlerin sınırlı olması ve yalnızca Kuşadası’nda görülmesi, bitkinin korunmasını daha da hayati hale getiriyor. Türkiye’de yaklaşık 4 bin endemik bitki türü bulunurken, ölmez çiçeği de bu özel türler arasında yer alıyor. 

İlk kez 1960 yılında İngiliz botanikçi Davis tarafından keşfedilen bu bitki, o dönemde Samsun Dağları olarak bilinen bölgede tespit edildi. Ancak, bu keşiften sonra aynı bölgede tekrar izine rastlanamadı. Bugün yapılan araştırmalar sonucunda, ölmez çiçeği Aydın’ın Kuşadası ilçesi, Kirazlı Köyü civarındaki dağlık bölgede bulundu.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü ile Aydın Doğa Koruma Milli Park Müdürlüğü’nün birlikte yürüttüğü çalışmalarda bitkinin korunması adına önemli adımlar atılıyor. Bu nadir çiçeğin yaşam döngüsü ise Temmuz ayında başlayıp Eylül ayının sonuna kadar sürüyor.

Özel koruma altında olan bu nadide bitkiyi koparmak hem doğaya hem de yasalar karşısında ciddi sonuçlar doğurabilir.

Muhabir: Semra İğtaç