Genellikle spor ya da egzersiz aktiviteleri sırasında görülen doku zedelenmeleri en yaygın olarak kaslar, tendonlar ve bağlarda görülür. Peki doku zedelenmesi nedir? Doku zedelenmesi belirtileri nelerdir?

Doku zedelenmesi nedir?

Doku zedelenmesi, eklemlerdeki bağların, tendonların ve kasların zarar görmesiyle ortaya çıkan şişme ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren incinmedir. Birçok aktivite, kasların zorlanması ve spor esnasında bağlar ve tendonlarda yumuşak doku zedelenmesi görülebilir. Bunun yanında zedelenmenin nedenine bağlı olarak çürükler, burkulma ya da stres yaralanmalarına rastlanılır. Yumuşak doku zedelenmelerinin birçoğu iyileşir fakat iyileşmesinin süresi kişinin yaşına, yaralanmanın nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Doku zedelenmesinin en belirgin belirtileri, morarma, şişlik, ağrı ve hareket kısıtlığı şeklinde ortaya çıkar. Özellikle zedelenen kısım kişi baskı uyguladığında acı çekebilir. Bunun yanında yaralanmanın etrafında yer alan dokular da oldukça hassastır.

Yumuşak doku zedelenmesini belirtileri şöyle sıralanabilir:

-Baskı uyguladığında ağrı
-Şişlik
-Morarma veya renk değişikliği
-Kas spazmları
-Hareket kısıtlığı
-Zedelenen kısmı normal şekilde kullanamama
-Uyuşukluk ve his kaybı
-Kırıklar
-Yaralanan kısımdaki hareketin ağrılı olması

Yumuşak doku zedelenmesi yaşandığı durumda hareket ettirmek oldukça acı vericidir. Bazı kişiler bu hasar gören dokunun olduğu bölgeyi hareket ettiremez.

Kaynak: Haber merkezi