Safranbolu'nun küçük bir modeli olan Yörük Köyü, "Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) İyileştirme Programı"na dahil edildi. Yörük köyünün, yapılacak çalışmaların ardından uluslararası tanınırlığının artırılıp en iyi turizm köyleri arasında yer alması hedefleniyor.

Safronbolu'ya 11 km uzaklıkta yer alan köy, adeti bir Müze Köy niteliği taşıyor. Yörük köyü, Kültür Bakanlığı tarafından 1997 yılında gerçek bir Türk-Türkmen köyü oluşu ve tarihi yapılarının görkemi nedeniyle koruma altın alındı.

93 tescilli eserin bulunduğu köye neden Müze Köy denildiğini anlamak çok da zor değil.

Yörük köyü ile ilgili yazılı efsanelerde, Yörüklerin 14. 15. yüzyıllarda göçer durumda oldukları kendilerine özgü vergi düzeni ile ayrı bir kariye teşkil edecek şekilde bir kadıya bağlanıp zaman içerisinde yerleştirildikleri ve bu kazanın merkezi olarak bugünkü Yörük köyünün tespit edildiği ve uzun sürede yüzyıllar boyunca konumlarını devam ettirdikleri anlaşılmaktadır.Köyün yaşlılarının kendi atalarından  duydukları efsaneye göre; Osmanlının başlangıcı olan Kayı boyunun Karakeçili aşiretine bağlı olarak, buraya yani, Safranbolu’nun Taraklı Borlu yöresine, geniş aileleri ve hayvanları ile 3 kardeş gelmişler. Adları Hüseyin, Hacı ve Davut. Bu geniş oba yerleşirken, büyük kardeş Hüseyin, bu Yörük Karyesini kurmuş. Öbürleri de yine kendi adlarını taşıyan “Hacılar Obası ve “Davut Ovası’nı “ kurmuşlar.

Safranbolu’nun aksine arsa ve engebeli arazi sorunu olmayan Yörük’lüler evlerini nerede ise bitişik nizamda inşa etmişlerdir. Anadolu köylerinde genellikle görülen ev kümelenmesi yerine ana cadde boyunca yapılanmışlardır.Evlerin tümünün kendilerine ait bahçeleri vardır.

650 yıllık bir geçmişe sahip olan bu köyde ahşap iki ya da üç katlı evler, 350 yıllık bir çamaşırhane ve konaklar bulunuyor.

250'ye yakın kişinin yaşadığı bu köyde 140 hane bulunuyor.

Yörük Köyü’nün girişinde, Çökön Meydanı’nda bulunan opera sanatçısı Leyla Gencer’in heykeli karşılıyor. Gencer’in baba tarafı Yörük Köyü’ndendir. Bu sebeple, heykeli burada gelenleri karşılamaktadır.

Kapı tokmağındaki iplerin anlamı

Genelde her evin kapı tokmaklarında boncuklu ipler var. Her bir bağlayış biçimi farklı mesajlar iletir. Mesela ip iki tokmağa bağlı olursa evde birinin olmadığını anlamına geliyor. Eğer tek düğüm varsa ev sahibinin döneceği, üç düğüm atılmışsa da ev sahibinin tüm gün eve gelmeyeceği anlaşılıyor. Eğer ip aşağıya sarkmışsa da ev sahibinin evde olduğunu gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ