Sevinç KARATAŞ-Yiğit SÜTCÜ- Ege Üniversitesi (EÜ) bünyesinde bulunan Öğrenci Köyü öğrenci yurtlarına, EÜ tarafından fahiş bir zam yapıldı. Yeni yapılan zamma göre 2024-2025 yılı 2 kişilik odalar için Öğrenci Köyü fiyatları; 2 kişilik oda için 6 bin TL, 3 kişilik odalar için ise 5 bin TL oldu. Öğrenci Köyü’nde barınan öğrenciler, EÜ Hastanesi önünde zammı protesto eden bir basın açıklaması düzenlediler. Yapılan basın açıklamasına sendikalar da destek vermek için katıldı. Basın açıklamasını, EÜ Öğrenci Köyü’nde barınmakta olan Fevzican Gümüş yaptı. Gümüş, “Emeğimizle kazandığımız okullarımızda maddi olarak sömürülmekten, yapılan fahiş zamlar için bir açıklama beklerken karşımızda bir muhattap bulamamaktan bıktık. Bizler müşteri değil öğrenciyiz, ve bugün, bu gerçeği kamuoyuna ve yetkililere hatırlatmak amacıyla toplanmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

“Kabul edilemez zam oranı”

Yapılan zam oranının öğrenciler mağdur bıraktığını söyleyen Gümüş, “Geçtiğimiz sene aylık aidat ücreti 1480 TL olan Öğrenci Köyü'nde, 10 Temmuz 2024 tarihinde yapılan zamma göre önümüzdeki yılın aidat ücreti 6000 TL'ye yükseltildi. Yüzde 305’i aşan bu kabul edilemez zam oranı ve yüzlerce öğrenciyi mağdur bıraktı. Yurtta kalan öğrenciler, kayıtlarını yenileyebilmek için bugün son günü olmak üzere bir hafta içinde 10 bin 520 TL ödemek zorunda bırakıldı. Senelerdir Öğrenci Köyü’ne enflasyonun üzerinde oranlarda yapılan zam oranları, öğrencilerin karşılayamayacağı miktarlara ulaştı” dedi.

“Yapılan zam, eğitim hakkını almakla eşdeğer”

Öğrencilerin maddi imkansızlıklardan dolayı okuduğu şehri terk etmek zorunda kaldığına değinen Gümüş, “Zorluklarla kazandığımız üniversitelerimizde eğitim hayatımızı sürdürmek; yaşam pahalılığı, beslenme, güvenlik ve barınma sorunları yüzünden gün geçtikçe daha da imkansızlaşıyor. Her yıl birçok sıra arkadaşımızın maddi imkansızlıklardan dolayı okuduğu şehri terk etmek, okulu dondurmak veya bırakmak zorunda olduğunu, zor şartlarda çalışırken okuldan uzaklaşmak zorunda olduğunu biliyoruz. Öğrenciler olarak gerçekliğimiz bu durumken bize yardımcı olma iddiasıyla kurulmuş bir okul yurdunun bizlerden bu miktarları istemesi; öğrencilerin umursanmadığının ve kârdan başka bir amaç güdülmediğinin en büyük kanıtıdır. Ekonomik sıkıntıların giderek yükseldiği şartlarda aileler çocuklarını okutabilmek için her imkanlarını zorlarken, öğrenciler geçinebilmek için okul ve işi bir arada idare etmeye çalışırken, yapılan bu zam, onlarca öğrencinin eğitim hakkını ellerinden almakla eşdeğerdir” şeklinde ifade dedi.

“Muhatap bulamamaktan bıktık”

Karşılarında muhatap bulamadıklarını söyleyen Gümüş, “KYK burslarımıza, maaşlarımıza yapılmayan zammın barınma hakkımıza yapılmasını kabul etmiyoruz. Emeğimizle kazandığımız okullarımızda maddi olarak sömürülmekten, yapılan fahiş zamlar için bir açıklama beklerken karşımızda bir muhatap bulamamaktan bıktık! Bizler müşteri değil öğrenciyiz ve bugün, bu gerçeği kamuoyuna ve yetkililere hatırlatmak amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Ege Üniversitesi öğrencileri olarak bize yaşatılan bu mağduriyete geçit vermeyeceğiz. Zamların geri alınmasını, yönetmeliğe uygun bir orana düşürülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ