Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli Tıbbi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ramazan İnci, aşırı işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek İz Gazete’ye önemli açıklamalarda bulundu. Dr. İnci, “Aşırı işlenmiş gıdaların yağ, tuz ve şeker açısından zengin; lif ve mikro besinler açısından fakir olması, bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyerek çeşitli kronik hastalıkların riskini artırıyor. Bu durum özellikle çocukların sağlığı için büyük bir tehlike” dedi.
Çocukluk dönemi beslenme alışkanlıkları önemli
Çocukların hayatlarının ilk yıllarında edindikleri beslenme alışkanlıklarının yetişkinlikte devam edebileceğini vurgulayan Dr. İnci, şu uyarıda bulundu: “Çocuklukta ne yemeye alışırsan, büyüdüğünde de bu alışkanlık devam eder. Bu nedenle çocukların sağlıklı beslenmesi çok önemli. Ancak günümüzde yüksek oranda işlenmiş gıdalar, taze meyve ve sebzelerden daha ucuz olduğu için anne babalar için sağlıklı seçimler yapmak giderek zorlaşıyor.”
Çocukların kalorisinin yarısı işlenmiş gıdalar
Batı ülkelerinde yapılan bir araştırmayı paylaşan Dr. İnci, “Araştırmalar, küçük çocukların günlük kalorilerinin neredeyse yarısının aşırı işlenmiş gıdalardan geldiğini gösteriyor. Bu oran, çocuklar yedi yaşına geldiğinde yüzde 60’a kadar çıkıyor. Çocukların bu şekilde beslenmesi sadece fiziksel sağlık değil, aynı zamanda yaşam kalitesi açısından da büyük bir tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Aşırı işlenmiş gıdalar zararlı
Aşırı işlenmiş gıdaların, endüstriyel maddeler ve katkı maddeleri içerdiğine dikkat çeken Dr. İnci, “Evde kullandığımız un, zeytinyağı ya da konserve domates gibi gıdalar bir dereceye kadar işlenmiştir ancak aşırı işlenmiş gıdalar, mutfağınızda bulunmayan ve sadece endüstriyel süreçlerle üretilen maddeler içerir. Bu gıdalar aslında ‘yiyecek’ değil, yenilebilir bir maddedir” dedi.
Aileler ne yapabilir?
Anne babalara önerilerde bulunan Dr. İnci, şunları söyledi:
• “Satın almadan önce etiketleri mutlaka okuyun. Çocuklara yönelik pazarlanan gıdalarda bile yüksek oranda şeker ve tuz bulunuyor.”
• “Taptaze, ev yapımı yiyecekler sağlık açısından her zaman en iyisidir. Yemek planlama, toplu pişirme ve dondurma yöntemleri ile işlenmiş gıda tüketimini azaltabilirsiniz.”
• “Okullarda kapsamlı gıda politikaları uygulanmalı ve sağlıklı yiyeceklerin tercih edilmesi teşvik edilmelidir.”
• “Aşırı işlenmiş gıdalara uyarı etiketleri eklenmeli. Bu etiketler, ailelerin daha sağlıklı seçimler yapmasına yardımcı olabilir.”
Ağız tadı çocuklukta şenlenir
Son olarak, çocukların ağız tadının küçük yaşlarda şekillendiğini belirten Dr. İnci, “Çocuklukta edinilen sağlıklı beslenme alışkanlıkları, yetişkinlikte sağlık için bir temel oluşturur. Aşırı işlenmiş gıdalardan uzak bir beslenme düzeni hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı korur” diyerek sözlerini tamamladı.