Ege ve Akdeniz'in kesişim noktasında, Muğla'nın Datça Yarımadası'nın en uç noktasında yer alan Knidos Antik Kenti, tarih, kültür ve doğa severler için eşsiz bir keşif alanıdır. Antik dönemin önemli liman kentlerinden biri olan Knidos, hem stratejik konumu hem de zengin tarihiyle dikkat çeker.

Knidos, MÖ 4. yüzyılda Dorlar tarafından kurulmuş önemli bir antik kenttir. Kent, ticaret, sanat ve bilim alanında döneminin en parlak merkezlerinden biri haline gelmiştir. Knidos, özellikle denizcilik ve astronomi alanında ileri bir medeniyet olarak bilinir. Ünlü matematikçi ve astronom Eudoksus, heykeltıraş Praksiteles ve mimar Sostratos gibi önemli isimler Knidos'ta yaşamış ve eserler vermiştir.

Knidos, antik dönemde iki limana sahip olmasıyla da dikkat çeker. Kuzeydeki küçük liman ticaret gemileri için, güneydeki büyük liman ise savaş gemileri için kullanılırdı. Bu stratejik limanlar, Knidos'u Ege ve Akdeniz ticaret yollarının önemli bir durağı haline getirmiştir.

Antik dönemde olduğu gibi  günümüzde de mavi yolculuğun uğrak noktalarından olan Knidos, masmavi denizi ve hemen karşısında yamaca yayılan antik kalıntılarıyla ziyaretçilere görsel bir şölen sunar. Günümüzde ziyaretçilerine uzun bir gezi parkuru sunan kentte, Yuvarlak Tapınak, Dionysos Stoası ve Tapınağı, Apollon tapınağı, Bolukrates Çeşmesi ve ziyaretçileri ilk karşılayan yaklaşık beş bin kapasiteli küçük tiyatrosu  başlıca görülecek kalıntılardır.

Knidos Antik Kenti, zengin arkeolojik kalıntılarıyla ziyaretçilerini adeta tarih yolculuğuna çıkarır. Kentte yapılan kazılar, antik tiyatro, tapınaklar, agoralar, stoalar (sütunlu galeriler) ve nekropol (mezarlık) gibi yapıları ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, Knidos'un ünlü Afrodit Heykeli de burada bulunmuştur. Heykel, antik dönemin en önemli sanat eserlerinden biri kabul edilir.

Afrodit heykelinin hikayesi

İ.Ö. 4. yy’ın ünlü heykeltraşı Praxiteles’e Kos Adası’ndan bir Tanrıça Afrodit heykeli siparişi gelir. Praxiteles Koslulara iki heykel sunar. Bunlardan birisi tanrıçayı bütünüyle çıplak olarak göstermektedir. Koslular bu heykeli almak istemediler, klasik bir Afrodit heykeli aldılar. Çıplak heykele ise  Knidoslular talip oldular ve parasını ödeyip satın aldılar. Her yerden görülebilecek şekilde tapınağa yerleştirdiler. Limana yanaşan gemiler bile görebiliyordu göz kamaştırıcı tanrıçayı. Knidoslular dönemin deniz ulaşımına göre çok elverişli bir yerde oturuyorlardı. Liman kenti olmanın gelirinden de yararlanıyorlardı. Denizciler ihtiyaç veya zorunluluktan verdikleri molalarda Knidos’dan ihtiyaçlarını sağlıyor ve bol para bırakıyorlardı. Çıplak Afrodit bu liman kentine uygun düştü. Ünü denizciler tarafından yakın uzak bütün limanlara taşındı. Knidos “Aşk kenti” olarak daha da ünlendi. Afrodit bir tanrıça olarak tapınılmanın yanında bu aşkın da sembolü haline geldi. Knidos onunla aşk ve zenginlik kenti oldu. Yazılı kaynaklarda erotik tasvirler taşıyan anı eşyaları satıldığı da kaydediliyor. Bu eşyalardan bazıları günümüze de ulaştı.

Knidos Antik Kenti giriş ücreti 2025

Knidos Antik Kenti'ne müze kart ile ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz. Yabancılar için giriş ücreti ise 5 Euro.

Knidos Antik Kenti nerede?

Knidos Antik Kenti, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunuyor.

Knidos Antik Kenti içinde bulunan harabeler

Muğla'da işçilere müjde: En düşük maaş 43 bin 559 TL oldu Muğla'da işçilere müjde: En düşük maaş 43 bin 559 TL oldu

Nekropolis
Oedion
Antik Mendirek
Gymnasium
Küçük Tiyatro/Büyük Tiyatro
Basamaklı Cadde
Diyonsos Tapınağı
Antik Limanlar
Dor Tapınağı
Apollon Tapınağı ve Sunağı
Yuvarlak Tapınak
Korint Tapınağı
Güneş Saati
Meclis Binası

Kaynak: HABER MERKEZİ