Batuhan KAYA-Sevinç KARATAŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm-Bel Sen arasında devam eden TİS görüşmeleri, anlaşmazlıklar nedeniyle son bulmuştu. Büyükşehir emekçileri TİS görüşmelerinin sona ermesiyle eylemlere başlamış, sık sık tam gün iş bırakarak İzBB Başkanı Cemil Tugay'ı masaya davet etmişti. Tugay'ın masaya oturmaması nedeniyle devam eden eylemler şiddetlenmiş, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen eylemlerden birinde, büyükşehir emekçileri ile İzBB'nin özel güvenlikleri arasında arbede yaşanmıştı. Bugün sabah saatlerinde, Tugay'ın oluruyla 7 büyükşehir emekçisinin görevden uzaklaştırıldığı öğrenildi. Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, İzBB hollerinde konuya dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Keleş açıklamasında, “Tehditler sonuç vermeyince Sayın Cemil Tugay kamu gücünü keyfi olarak kullanarak hiçbir soruşturma yapılmadan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Sekreteri Salih Deniz ISLAKOĞLU, işyeri temsilcimiz Orhan BUDAK, Ümit DİKME, Türker AYDIN, üyelerimizden Eren ÇETİNDERE VE Tugay DEMİR, Birlik Yerel Sen Genel Başkanı Reşat BOZAT’a Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın onayı ile görevden uzaklaştırma cezası verilmiştir. Anayasal ve sendikal haklarını kullanan emekçilere verilen cezalar hukuksuz ve keyfidir. Hiçbir soruşturma yapmadan sadece Sayın Cemil Tugay istedi diye verilen bu cezaları kınıyoruz Sayın Tugay kamunun gücünü hukuksuzca kullanarak emekçileri korkutmaya yıldırmaya çalışıyor. Emekçiler bu baskılara asla boyun eğmeyecektir” diye konuştu.

“Tugay emekçiler üzerinde baskı oluşturmuştur”

Tugay’ın özel güvenliklerle emekçileri karşı karşıya getirerek baskı oluşturduğunu söyleyen Keleş, “Sayın Cemil Tugay, hakkını arayan emekçileri korkutmak ve sindirmek için daire başkanları aracılığı ile isim toplatarak baskı oluşturmuş, anayasal ve sendikal haklarını kullanan emekçilere soruşturma açarak gözdağı vermeye çalışmıştır. İş yerlerimize emniyet güçleri çağrılarak emekçilere biber gazı sıktırılmış ve tartaklatılmıştır. Sendikal faaliyetlerimizi engellemek için özel güvenlik görevlilerini karşımıza dikerek eylemlerimize engel olmaya çalışmıştır. Tüm baskıları emekçiler örgütlü gücü ile geri püskürtmüştür. Sayın Tugay, belediye emekçilerinin temsilcisi olan sendikamızla görüşmeyerek yok saymak istemiştir. Toplu sözleşme masasını kurmayarak demokratik müzakere süreçlerini engellemiştir. İzmir halkına doğumdan ölüme kadar hizmet üreten belediye memurlarını itibarsızlaştırmak için basına beyanlar vermiştir” dedi.

“Emekçileri açıkça tehdit ediyorsunuz”

Tugay’ın 31 Temmuz’a kadar süre vermesini “tehdit” diye niteleyen Keleş, “Sayın Tugay, sendikamız ve belediye memurları sizden yeni bir hak talebinde bulunmuyor, mevcut kazanımların korunmasını istiyor, ancak siz 29 Temmuz Salı günü belediye memurlarına imza karşılığı tebliğ edilmek üzere gönderdiğiniz yazıda, yetkili sendikaya 16 bin 750 TL teklif ettiğinizi, bunun büyükşehir belediyeleri içinde en yüksek toplu sözleşme olduğunu ancak yetkili sendikanın henüz olumlu cevap vermediğini, 31 Temmuza kadar sözleşme imzalanmazsa üst limitten sosyal denge tazminatı ödeyeceğinizi ifade ederek sendikamızı ve emekçileri açıkça tehdit etmektesiniz. Bu tutumunuzla emekçiler ile sendikamızı karşı karşıya getirmek istediğiniz çok net görülmektedir” şeklinde konuştu.

“Hukuksuz uygulamalardan vazgeçin!”

Tugay’ı soruşturmaları ve açığa almaları durdurmaya çağıran Keleş, “Hukuksuz uygulamalardan vazgeçin” diyerek açıklamasına şöyle devam etti:
“Tehditler sonuç vermeyince Sayın Cemil Tugay kamu gücünü keyfi olarak kullanarak hiçbir soruşturma yapılmadan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Sekreteri Salih Deniz ISLAKOĞLU, işyeri temsilcimiz Orhan BUDAK, Ümit DİKME, Türker AYDIN, üyelerimizden Eren ÇETİNDERE VE Tugay DEMİR, Birlik Yerel Sen Genel Başkanı Reşat BOZAT’a Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın onayı ile görevden uzaklaştırma cezası verilmiştir. Anayasal ve sendikal haklarını kullanan emekçilere verilen cezalar hukuksuz ve keyfidir. Hiçbir soruşturma yapmadan sadece Sayın Cemil Tugay istedi diye verilen bu cezaları kınıyoruz Sayın Tugay kamunun gücünü hukuksuzca kullanarak emekçileri korkutmaya yıldırmaya çalışıyor. Emekçiler bu baskılara asla boyun eğmeyecektir. Buradan Sayın Tugay’ı Hukuksuz uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Emekçileri enflasyona ezdirmeyin, toplu sözleşme masasını kurun özgürce taleplerimizi konuşalım ve sözleşmeyi imzalayalım!”

Muhabir: Batuhan KAYA