AKP TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler'in, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olacağını açıklamasının ardından; Aksaraylı vatandaşlar verilen zamların yeterli olmadığını belirtti.

2 bin 500 lira zammın hiçbir işe yaramayacağını söyleyen emekli vatandaş, “Ne yapabilirim ki ben? Faturalarıma yetmiyor. Elektriğe yüzde 38 zam yapıyor, bize geldi mi yüzde 24. Bu adamın alacağı varmış memleketten, aldı. Kendini kurtardı adam. Kendini, sülalesini hep kurtardı. Ben oy vermedim hiç hayatımda. Bak bu millet yaptı bunu, başımıza getirdi. Bir adamı beş seneden fazla durdurmayacaksın. Üç beş sene öncesinde iyiydi ama ondan sonra kimseyi tanımıyor. Almayın ismimi beni sabahleyin götürürler. Ağzım yüzüm diyene kadar 6 ay yatırırlar içeride. Biliyorsunuz durumu, anlatmama gerek yok" ifadelerini kullandı. 

“Yetmediği için çalışıyorum emeklilerin çoğu çalışamaz”

Yahya Murcu ise şunları söyledi:  “Şimdi yıllık enflasyon ne kadar yüzde 127, ama TÜİK’in açıkladığı onun yarısı. Biri birini tutmuyor tabii değil mi? Yani değerlendirmek lazım uygun mudur değil midir? Değildir tabii yani. Şu anda bundan yıllar yıllar önce emeklinin maaşı asgari ücretlinin çok çok üstündeydi. Asgari ücretlinin ücreti kaç lira şu anda? 17 bin lira. En az 20 bin lira olması lazım bir emeklinin maaşı, geçinebilmesi için. Mesela ben aktif olarak  çalışıyorum şu an. Emekliyim ama buradaki amcaların hangisini götürsen çalışamazlar. Ben çalışıyorum, yetmediği için çalışıyorum. Ama bu adamlara ne diyeceksin yani? Baksana adamlar 70 yaşında kimse işe de götürmez bunları. Yarı yevmiye verelim desen bu adamlar gidecek ama bu işi bile yapamazlar. Onun için nasıl geçinsin bilmiyorum evi kiraysa zor, kendi evi olsa bile zor. Mesela yanımdaki abi bizim hemşehrimiz, amcamız kirada oturuyor. 12 bin lira maaş alıyor 6 bin lira kira veriyor şu anda. Bu adamın bin lira da elektrik, su, gazı gelsin minimum asgarisini söylüyorum. Önceki aldığını söylüyorum kaldı 3 bin lira. Günlük 100 liraya ne yiyecek bu adam. Üç, dört tane ekmek alsın bu adam günlük 30 lira. Durum böyle.” 

Bundan sonra oy vermiyorum

Ali Koçak isimli bir diğer emekli vatandaş ise “Yok idare edemiyoruz. 12 bin lirayla nasıl idare edeceksin? 6 bin lira kira veriyorum bak. Bunun elektriği, bakkalı var idare etmez 12 buçuk da az. En az 15 bin yapsa gene iyiydi. Vermiş ama şu anda yine yetmez. Biz perişanız. İnan ki her dediğimiz şeyi alamıyoruz. Bir şey alacak olsak gönlümüz çekiyor alamıyoruz. Yapamıyoruz, idare etmiyor. Bundan sonra oy veremem, 20 senedir veriyordum bundan sonra vermiyorum” dedi.

Ali Rıza Bay, “Eğer bize 12 bin lira çoksa biz geri iade edelim, nasıl olsa aç gezmeye alışkınız. Ben hiç memnun değilim bu işten. Çünkü yaşamak için para olması lazım, para olmadıktan sonra yaşasan ne olur itibar etsen ne olur? Onun için duyan duysun bu para emekliye yakışmıyor” sözlerini kullandı.

Mezara bile gidemezsin bu parayla”

Mehmet Köksal adlı bir başka vatandaş “2 bin 500 lira para verdi bize, çocuk gibi aldatıyor. Sen de biliyorsun bunu. 10 bin liraya 2 bin lira olur mu? Mezara zaten gideceğiz, mezara bile gidemezsin bu parayla” diye konuştu.

Kaynak: ANKA