Önce İzmir’de ardından da Zonguldak’ta yerel basın çalışanlarının gerçekleştirdiği eylemleri Meclis gündemine taşıyan Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İzmir’den sonra Zonguldak’ta da yerel gazetecilerin düzenlediği eylemlerin, yerel medyanın yaşadığı sorunların ertelenemez noktaya geldiğini gösterdiğini söyleyen Bayhan, “Basın İlan Kurumu'nun gösterge ve IP girişlerini düşürmesi ile ilgili bir düzenleme yapılacak mı? Tasarruf genelgesinden basın ve medya ile ilgili kısıtlamaları kaldırmak için bir adım atacak mısınız?” diye tepki gösterdi.
Basın İlan Kurumu'nun özellikle gelişmekte olan illerde, ilan sayıları düşük olmasına rağmen aynı sayıda personel çalıştırma talebinin gazeteler arasında gelir adaletsizliği yarattığına dikkat çeken Bayhan, konuyu meclis gündemine taşıdı.
Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan, Cevdet Yılmaz’a şu soruları yöneltti:
"Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a soruyoruz:
1. Basın İlan Kurumu'nun, vakıf, dernek ve kurum ilanlarını önce kesintilere tabi tutarak ardından resmi ilan alan gazetelere dağıtması, özellikle gelişmekte olan illerde ilan sayılarının düşük olmasına rağmen aynı sayıda personel çalıştırılmasının talep edilmesi, gazeteler arasında gelir adaletsizliği yaratıyor. Bu konuda, ilan dağıtımının daha adil bir şekilde düzenlenmesi ve gelir eşitsizliklerinin giderilmesi için bir adım atmayı planlıyor musunuz? Ayrıca, Basın İlan Kurumu'nun gösterge ve IP girişlerini düşürmesi ile ilgili bir düzenleme yapılacak mı?
2. Kamuda uygulanan tasarruf tedbirleri nedeniyle resmi ilan gelirleri azaldı ve bu durum gazetecilerin gelirlerini olumsuz etkiledi. Bazı kamu kurumlarının aboneliklerini ve ilanlarını kesme kararı alması, özellikle yerel medya üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Örneğin, Bülent Ecevit Üniversitesi'nin yılbaşından itibaren gazete ve televizyonlara bülten yayınlama ödeneğini keseceği belirtiliyor. Tasarruf genelgesinden basın ve medya ile ilgili kısıtlamaları kaldırmak için bir adım atacak mısınız?
3. 1 Şubat 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan "Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği” içinde “Asgari kadro” başlıklı madde 38, altı farklı kategoride asgari kadro sayılarını en çok 14 ve en az 3 olacak şekilde sıralamıştır. Aynı yönetmeliğin “Kadro şartları" başlıklı madde 18'in c bendi, kadroda gösterilecek fikir işçilerinin "sözleşmelerinde belirtilen görevlerinin karşılığı işi fiilen yapıyor olmaları" gerektiğini açıkça belirtmiştir.
Ancak Türkiye'nin farklı şehirlerindeki yerel medya çalışanı gazetecilerden gelen şikayetler, asgari kadro sayılarının suistimal edildiği yönündedir. Sahada muhabiri olan yerel medya sayısı parmakla gösterilecek kadar azalmıştır. Gazete için gerçekte bir ya da iki gazeteci dışında çalışan yoktur. Geri kalan kadrolar, İşverenin yakın çevresinden tamamlanmaktadır. Mevzuatın bu şekilde suistimal edilmesi, yerel medyada çalışan gazetecilerin sendikalaşmasını da imkânsız hale getiriyor. Suistimallerin giderilmesi ve yerel gazetecilerin sendikal haklarını kullanabilmesi için BİK denetimlerinin daha etkin hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?"