Bilek gücü gerektiren birçok iş kolu gibi temizlik yapan ev hanımlarında da sıkça görülen Karpal tünel sendromu; el bileğindeki median sinirinin sıkışması sonucu ortaya çıkan ağrılı ve huzursuzluk veren sendrom olarak tanımlanmaktadır. Peki karpal tünel sendromu kimlerde görülür? Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir?

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu; el bileğindeki median sinirinin sıkışması sonucu ortaya çıkan ağrılı ve huzursuzluk veren sendrom olarak tanımlanmaktadır. Karpal bilek anlamına gelmektedir karpal tüneli ise bilekte koldan gelerek avuç içi ve oradan da parmak uçlarına yayılan median sinirleri ve tendonların sığabileceği genişlikte olan tünel şeklindeki geçidin adıdır. Bu bölge yalnızca sinirlerin ve tendonların sığabileceği büyüklüktedir.

Karpal tünel sendromu (CTS) normalde 45-65 yaşları arasında görülmekle birlikte kadınlarda erkeklerden daha çok görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda bahse konu tünel erkeklere oranla daha dar olmaktadır.

Modern çağ hastalığı olarak bilinir bilgisayar kullanımındaki aşırılığın bu sendromu tetiklediği söylenmektedir. Teşhisi ve tedavisi geciken vakalar sonucu hastanın yaşam kalitesinde ciddi düşüşler görülmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu sonucu parmaklarda kalıcı his kaybı ve elde güç kayıpları meydana gelebilmektedir. 

Karpal Tünel Sendromu belirtileri

Semptomlar zamana bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İlk belirtiler genellikle el bileğinde geceleri hastayı uyandıracak kadar şiddetli ağrılardır. Genelde hasta parmaklarında uyuşma, karıncalanma el bileğinde ise ağrı hissediyor olacaktır. Serçeparmak hariç diğer parmaklarda bu semptomlar hissedilir. İlerleyen vakalarda hasta nesneleri kavramakta zorlanabilmektedir. Yumruğu oluşturmakta zorlanılmaktadır. Düğme iliklemek, şişe kapağı açmak gibi basit günlük işler yapılamaz hale gelebilmektedir. Başparmak alt kısmında yer alan kaslar gittikçe eriyerek işlevsiz hale gelebilmektedir. Bu belirtiler karpal tünel sendromu belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır ve zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

Kaynak: Haber merkezi