AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olan Fernas Madencilik işçileri, 46 gündür hakları için mücadele ediyor. Bazı işçiler Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Fernas işçileri, Soma'dan Ankara'ya yalınayak yürümüştü. İşçiler bir süredir hak mücadeleleri için Ankara Kurtuluş Parkı'nda eylemlerine devam ediyor. 

Kurtuluş Parkı'nda eylemlerini sürdüren Fernas Madencilik işçileri, bugün öğle saatlerinde TBMM'ye yürümek istedi. İşçilerin yürüyüşü polis tarafından engellendi. Polis ile yaklaşık 3 saat süren müzakerelerin ardından Fernas Madencilik işçileri, Kurtuluş Parkı’ndan Kolej Metrosu’na kadar yürüdü. Polis, işçilerin toplu olarak TBMM’ye yürümesine izin vermedi. 7 Fernas maden işçisi son durumu değerlendirmek üzere CHP'li milletvekillerinin arabalarına binerek, vekillerle ile TBMM’ye gitti.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Meclis'e giden 7 işçinin patron ve AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile görüşmeye çalışacaklarını söyledi. Fernas Madencilik işçilerinin eylemine; CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile Bekir Başevirgen, Ankara Milletvekili Okan Konuralp ve Karabük Milletvekili Cevdet Akay destek verdi. 

"301 arkadaşımı toprağa gömen kişiyim"

Maden işçileri, bekleyişleri sırasında yaşadıklarını anlattı. Soma maden faciasından sağ çıktığını belirten bir işçi, başka işçilerin ölmemesi için eylemde olduklarını belirterek, "İş sağlığı güvenliği önlemlerinin alınmaması, promosyonların, maaşların ve sendikal haklarımızı vermedikleri için eylemdeyiz. Bizim söylememiz gerekmiyor. Zaten yapmak zorundalar. Biz Ferhat Nasıroğlu’na diyoruz ki ‘Senin de başın ağrımasın.’ Bizim taleplerimiz haklı talepler. Ferhat Nasıroğlu gelip bizden 2-3 kişiyle konuşsaydı zaten bu işi çözecekti. Biz 9 günden beridir burada yatıyoruz. 9 gündür de istişare yolu arıyoruz. TBMM’ye gittik ve vekillerle görüştük. Herkes bize hak verdi. 10 sene önce 301 işçi öldü. Oradan çıkan adamım. 301 arkadaşımı toprağa gömen kişiyim. Ben dedim ki ‘Burada iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmıyor. Bunun sonunda ölüm riski var. İşten kaçınma hakkımızı kullanıyoruz.’ Diyoruz ki 301 kişi daha ölmesin" şeklinde konuştu.

"Ferhat Nasıroğlu'nun mal varlığı araştırılsın"

Ferhat Nasıroğlu'nun mal varlığının araştırılması talebinde bulunan bir işçi, "Bu adam neden bu kadar zengin, neden bu kadar güçlü? Oy verdiğiniz insanlara bakın. Sadece 10 vekil var yanımızda. Geri kalan vekiller nerede? Bizi insan olarak görmüyorlar. Bizi insan olarak görselerdi hakkımızı verirlerdi. Sana yazıklar olsun Ferhat. Vekil de demiyorum sana. Sen vekil olamazsın. Bu millete bu çileyi çektiremezsin. Bu çileyi senin evlatların da çeksin. Yazıklar olsun" diye tepki gösterdi.

Diğer bir işçi de "Ne zaman hak aramaya çıksak devletin polisini karşımıza çıkartıyorlar. Ferhat Nasıroğlu çıksın karşımıza. Bu milletvekillerini biz seçmiyor muyuz? Kanunları onlar çiğnerse madenci ne yapsın? Bu yoldan dönmeyeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: ANKA