Semra İğtaç - 1999 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı merhum Ahmet Piriştina’nın vizyoner projesi olarak hayata geçirilen Kent Orkestrası, zamanla kent kültür ve sanat yaşamında köklü bir yer edinmişti. Ancak bugün, bu önemli orkestra varlığını sürdüremiyor. Kuruluş döneminde başarının mimarlarından biri olarak öne çıkan Şef Hüseyin Çebi, orkestranın hayat bulmasında büyük rol oynamıştı.

Projenin Mimarı: Muammer Sun ve Hüseyin Çebi

Orkestra projesinin fikir aşamasından projeye dönüşmesinde başvurulan ilk isim, önemli Türk bestecilerinden Muammer Sun olmuştu. Sun, kendisine gelen orkestra kurma teklifini, “İzmir’de Hüseyin Çebi varken benim oraya gelmeme gerek yok, o zaten çok güzel bir orkestra kurar” diyerek geri çevirmiş ve projeyi öğrencisi Hüseyin Çebi’ye teslim etmişti. Trompet sanatçısı Hüseyin Çebi, bu proje kendisine teklif edildiğinde büyük bir onur duyduğunu belirterek, İz Gazete’ye kent orkestralarının önemini değerlendirdi.

Hüseyin Çebi’nin Gözünden Atatürk ve Kadın Hakları

Çebi, röportajda Atatürk’ün kadın haklarına verdiği önemi vurgulayarak, “1934-1937'lerde dünyada kadın haklarını ilk defa ele alan kişi Atatürk’tü. O, bütün özellikleriyle örnek bir liderdi. Atatürk’ün bize verdiği hakları düşünerek, kız çocuklarının enstrüman çalması gerektiğine inandım” dedi.

Çebi, konservatuvar eğitimi sürecinde, Muammer Sun’un kendisini teşvik ettiğini belirterek, “Muammer Sun, ‘Özel Türk Koleji’ne gitme, konservatuvarda derslerine başla’ dedi. Ben de başladım. İçimde hep Atatürk’ün kadınlarımıza verdiği hakların izinde ilerlemek vardı. Trompet çalmayı öğrenmek isteyen altı kız öğrenciyi aldım. O dönemde bu çok tuhaftı ama dünyanın her yerinde kızlar enstrüman çalıyor. Bizim kızlarımız neden çalmasın?” diyerek süreci anlattı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuvarı’nda İlk Adımlar

Hüseyin Çebi, kız çocuklarının enstrüman çalmasında öncülük ettiğini belirterek, “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda bu adımı attım. Şu anda Senfoni Orkestrası'nın trompetçisi olan Begüm de o zamanki öğrencimdir. O zamandan itibaren orkestralarda kız çocukları enstrüman çalmaya başladı” dedi.

Kent Orkestrası ve Gelecek Projeler

Çebi, Kent Orkestrası’na olan bağlılığını şu sözlerle dile getirdi: “Rahmetli Ahmet Piriştina’ya bir söz verdim. ‘Öyle bir orkestra kuracağım ki, bu orkestranın bir tane daha örneği hiçbir yerde olmayacak’ dedim. Bu proje böyle başladı. Kent Orkestrası’nı yaşatmaya devam edeceğim ve gelecekte de yeni projelerle bu mirası sürdüreceğim.”

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda Muhteşem Konser

Tarih Hava Gazı Fabrikası'nda dün akşam Çim Konserlerinin ilki düzenlendi.  Konserde, Şef Hüseyin Çebi, piyanoda Zafer Çebi, ve sanatçılar Aydın Uçtuk, Evrim Özkaynak, Çisem Gündüz, Funda Öncü, Sedat Yüce sahne aldı. Konsere bütün İzmirliler yoğun ilgi gösterdi. Konser sonrası halk, bu tür etkinliklerin sık sık devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl yedincisini düzenlediği Çim Konserleri Tarihi Havagazı Fabrikası’nda ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Geleneksel Çim Konserleri’nde birbirinden farklı sanatçı ve gruplar sahne almaya devam edecek. Tarihi Havagazı Fabrikasında düzenlenecek olan Çim Konserleri saat 21.00’de başlayacak.

Çim Konserleri Takvimi:

11 Temmuz Perşembe –Ayşegül & Nezih Yeşilnil  ''Jazzy, Rocky, Funky ''

18 Temmuz Perşembe – Aylin Aslım

25 Temmuz Perşembe – Sattas

01 Ağustos Perşembe – Uğur Sayınbaturn Jazz Ensemble

08 Ağustos Perşembe – Sena Şener

15 Ağustos Perşembe – Retrobüs

22 Ağustos Perşembe – Doludizgin Manço Project

29 Ağustos Perşembe -  A Capella Gramoofon Feat Cavernas Band

Engelliler Marşı ve Toplumsal Katkı

Hüseyin Çebi, sözlerine Engelliler Marşı'ndan bahsederek devam etti: “Engellileri görüyoruz, çok üzüntülüyüm. Onların bütün haklarını korumak lazım. O zaman hepimizin bir çaba gösterip onlara bir hakkı da bulması lazım. Oraya gittiğimde birçok engelli bireyi ve onların gayretlerini gördüm. Dedim ki, ben ne yapabilirim? Güzel bir marş yazabilirim. Sevil Kaya kızıma, ‘Bana bir marş yazılacak’ dedim. ‘Tamam hocam, bir iki gün bekle, sana göndereceğim’ dedi. Ve orada onlara hepimizin hediyesi olarak bu marşı sunduk. Kendi orkestramız, bunu diğer konserlerinde de seslendirmeli. Eğer bu sayede engelli kardeşlerimize bir katkıda bulunabileceksek çok mutlu olacağım.”

Engelliler Marşı'nın Sözleri

Sevgi derdin ilacıdır

Beste: Hüseyin Çebi 

Sözler: Sevilik Kaya 

Attığın her adımda kıymetini bilmen gerek. 

Sessizce bir gülüşü hissetmek ve duymak gerek. 

Bir sıcak dokunuş da sevginin mayasıdır. 

Elimiz, ayağımız, gözümüz can parçasıdır. 

Dilimiz, kulağımız sözsüz kalmışsa sabret.

Bence en güzel yaşam, tebessümünde fark et. 

Bir sıcacık dokunuş sevginin aynasıdır. 

Sevginin aynasıdır.

İzmir Kent Orkestrası’nın geçmişi ve Hüseyin Çebi’nin katkıları, İzmir’in kültür ve sanat yaşamında unutulmaz izler bırakmaya devam ediyor.

Muhabir: Semra İğtaç