İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2013-2024 yılları arasındaki genç işçi ölümlerini içeren bir rapor yayımladı. Rapora göre, son 12 yılda en az 2 bin 664 genç işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İSİG, raporunda, genç işçilerin karşılaştığı tehlikelere ve geleceksizlik durumuna dikkat çekerken, hükümetin uyguladığı politikaların bu durumu daha da kötüleştirdiğini vurguladı
Genç işçiler güvensiz ve geleceksiz
İSİG raporunda, AKP iktidarının genç işçilerin hayatını güvence altına almak yerine, onları ucuz iş gücü haline getiren politikalar uyguladığı ifade edildi. Gençlerin güvencesiz çalışma koşulları, iş kazaları ve iş cinayetleri ile boğuştuğu belirtilerek, AK Parti'nin tarım, sanayi, eğitim ve sosyal politikalarının gençlerin geleceğini ellerinden aldığı öne sürüldü.
Aile yılı ve genç işçiler eleştirisi
AKP'nin 2025'i "Aile Yılı" ilan etmesine atıfta bulunan rapor, hükümetin "güvencesiz emek havuzu" yarattığını belirterek, gençlerin sadece iş gücü olarak görülmesini eleştirdi. Ayrıca, hükümetin evlenme teşviki ve gençlere yönelik kredi projelerinin de, gençlerin ekonomik zorlamalarla karşılaşmalarına neden olduğunu ifade etti.
İşsizlik oranları ve eğitim sorunları
Rapor, genç işsizlik oranlarının da alarm verici seviyelere ulaştığını ortaya koydu. TÜİK verilerine göre, 2024 yılı 4. çeyreğinde dar tanımlı genç işsizlik oranı yüzde 15,7 iken, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 37,3'e yükseldi. OECD verilerine göre, Türkiye'deki 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 31,1’i ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor, bu oran OECD ortalamasının iki katı.