Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde hava sıcaklığı da hızla artışa geçti. Bazı şehirler haziran ayında 40 dereceleri görmeye başladı. Uzmanlar vatandaşları güneş çarpması konusunda uyarıyor. Peki güneş çarpması belirtileri neler? Güneş çarpmasından nasıl korunulur? Güneş çarpması nedir?


Güneş çarpması nedir?

Güneş çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (%70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir.

Güneş çarpmasının belirtileri neler?

-Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur.
-Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.
-Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.
-Kalp atışları düzensizdir.


Güneş çarpmasından nasıl korunulur?

-Zorunlu olmadıkça güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmayın
-Ağır işler ve spor yapmayın
-İnce, açık renkli, bol elbiseler tercih edin.
-Şemsiye veya şapka kullanın
-Sık sık duş alın
-Ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun
-Bol bol sıvı tüketin

Güneş çarpması durumunda ne yapılır?

Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin olan bir yere alınarak üzerinde sıkı giysiler varsa gevşetilir ve kusma riskine karşı yan yatırılır. Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına göğsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir. Kan dolaşımını başa doğru yönlendirmek kişinin için ayaklarını yükseltmek, kol ve bacaklara masaj yapmak, duş aldırmak da gerekebilir.  Kişinin bilinci açıksa sıvı alımının sağlanması, bilinç kapalı ise kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi takip ve tedavi amaçlı en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir.

Bunları sakın yapmayın!

Güneş çarpması durumunda bunları ise sakın yapmayın

-Hastanın bilinci yerinde değilse su içirilmemelidir.
-Alkol koklatılmamalıdır.
-Katı yiyecekler çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kesinlikle verilmemelidir.

Kaynak: Haber Merkezi