FLiRT adı verilen yeni bir Covid varyant grubunun dünya çapında hızla yayıldığını duyuran Dünya Sağlık Örgütü (WHO), varyant konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı. Henüz varyantın ne kadar bulaşıcı olduğu konusunda net bir bilgi bulunmadığınının aktarıldığı bu varyantlar, Omicron varyantından mutasyona uğrayan ve JN.1'in türevidir. Dünya genelinde Kovid-19 vakaları genel olarak düşüş göstersede, bazı bölgelerde FLiRT varyantı kaynaklı artışlar yaşanmaktadır.

 Bu varyantın belirtileri diğer Kovid-19 türleriyle benzerlik göstermektedir. Bu nedenle güncel aşıların bu yeni varyantlara karşıda aynı şekilde etkili olması beklenilmektedir. BBC'nin raporuna göre, İngiltere Halk Sağlığı Ajansı, FLiRT varyantının potansiyel etkilerini değerlendirmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu belirtti. Şu anda, İngiltere'de FLiRT varyantının diğer yaygın varyantlardan daha baskın olduğuna dair net bir veri ve kanıt bulunmamaktadır.

FLiRT varyantlarının ilk olarak nerede ortaya çıktığını tam olarak tespit edilememiştir. Ancak, virüs ABD'deki atık sularında tespit edilmiştir. Bu nedenle uzmanlar, aşılamanın hala önemli ve gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Özellikle kronik rahatsızlığı veya ileri yaşta olan kişilerin öncelikle dikkat etmesi gerektiğini  ifade eden uzmanlar FLiRT varyantının potansiyel etkileri üzerine çalışmalara devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ