Hastalandığımızda veya ağrı çektiğimizde sıklıkla ilaçlara başvururuz. İlaç tüketimi, vücuttaki birçok dengeyi değiştirerek, vücuttta olan dengesizlikleri nötralize eder. Bu değişiklikler kimi zaman, günlük hayattaki rutinlerimizi değiştirmemizi gerektirir. İlaçların içerdiği etken maddeler, bazı besinlerin içeriğindeki etken maddelerle karşılaştığında tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Peki, ilaç kullanırken tüketilmemesi gereken besinler neler?
İlaçlarla yiyecek ve içecekler arasında meydana gelebilecek etkileşimlere şu örnekler verilebilir:
Greyfurt
Greyfurt, pek çok ilaçla tehlikeli olabilecek şekilde etkileşime giren bir besindir. Tansiyon ilaçlarının etkisini artırdığı da bilinen greyfurt, ilaç kullanımı sonrasında tansiyonunuzu dengeleyememenize neden olabilir.
Furanokumarin adlı bileşene sahip olan greyfurt; bu içeriği nedeniyle, ilaçların kana karışmadan önce karaciğerin salgıladığı bazı enzimler tarafından parçalanmasına neden olur. Sadece bir greyfurt, bazı ilaçlarının etkisini 13 kata kadar artırabiliyor. Bu da, kullanılan ilaçların yan etkilerini artırıyor.
-Greyfurt ile etkileşime giren ilaçlar şöyle sıralanabilir:
-Erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) ilaçları
-Anti-psikotik (psikiyatrik hastalıkta kullanılan) ilaçlar
-Organ nakli sonrası bağışıklık sistemini bastırmada kullanılan ilaçlar
-Aritmi (kalp ritim bozukluğu) ilaçları
-Kolestorol düşürücü statinler (özellikle simvastatin içeren)
Alkol
Alkol, çoğunlukla alınan ilaçların etkisini azaltır. Alınan ilacın vücuttan atılma sürecini hızlandıran alkol, ilaçları kısa zamanda faydasız hale getirir. Epilepsi ve Hipertansiyon sorunu yaşayanların kullandıkları ilaçlar, alkol dolayısıyla işlevsiz kalacaktır. Ancak diyabet hastaları kesinlikle ilaçlarını alkolle birlikte almamalıdır. Antidiyabetik ilaç alımı sonrası alkol kullanımı çok tehlikeli hipoglisemik şoklara sebep olabilir. İlaçların çoğu alkolle etkileşime girdiğinden; ilaç kullanmadan önce içeriğini okumak gerekmektedir. Etkileşim gösteren maddelerin çakışması daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Çay ve kahve
Demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) tedavisi görenler, demir sülfat ilaçları kullananlar bu ilaçları kullanmadan yaklaşık iki saat önce ve sonrasında çay, kahve, yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketmeyi bırakmalıdır. Bunlar bağırsaklardaki demir emilimini azaltır, kullanılan ilaçları da etkisiz kılar.
Meyan kökü
Glisirizin içeriği ile meyan kökü, potasyum seviyesinin düşmesine neden olur. Bu da, kan basıncını etkileyebilir. Bazen bu nedenle kalpte ritim bozuklukları ortaya çıkabilir. Tansiyon ve kalp sorunu olanlar meyan kökünden uzak durmalıdır. Tansiyon ilacı kullananlar, meyan kökünden kaçınmalıdır.
Salamura-fermente yiyecekler
Tiramin, kan basıncını düzenlemede çok etkili bir amino asittir, ancak MAOI (monoamin oksidaz inhibitörleri) adı verilen bazı depresyon ilaçları; vücuttaki tiramin seviyesini artırmaktadır. Haliyle salamura ve fermente yiyeceklerle beraber tüketildiğinde, çok riskli sonuçlara neden olabilmektedir. Bu iki etken bir araya geldiğinde; hızlı kalp atışına, baş ağrısına, hatta felce bile neden olabilir.
Yeşil yapraklı sebzeler
Pazı, brokoli, Lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamini ise genellikle kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Varfarin (Coumadin) gibi pıhtılaşmayı önleyici, kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, bu yiyecekler ilacın etkisini azaltacaktır. Fazla miktarlarda yeşil çay da, bu soruna yol açabilir.