Her ne kadar elimize geçen sebze ve meyveyi buzdolabına koysak da bazılarını dolaba koymak, tat kaybına neden oluyor ve daha hızlı bozulmasını sağlıyor. Peki hangi meyve ve sebzelerin buzdolabına koymamamız gerekiyor? Sizin için araştırdık.

Dolaba asla konulmaması gereken gıdalar

Soğan: Soğanı dolaba koymak hem erken küflenmesine hem de yumuşamasına neden oluyor. Soğanı plastik poşette de saklamamak gerekiyor. Soğanı saklamanın en iyi yolu bir sepet koymak ve üzerine örtmek.

Muz: Asla buzdolabına girmemesi gereken gıdalardan biri de muz. Muzun olgunlaşması için ortam sıcaklığında olması gerekiyor. Eğer muzun fazla olgunlaşmasının istemiyorsanız birbirinden ayırın.

Avokado: Henüz yumuşamamış yani olgunlaşmamış avokadoları da buzdolabına koymamak gerekiyor. Eğer olgunlaştıktan sonra hemen tüketmeyecekseniz buzdolabına koyabilirsiniz.

Sarımsak: Asla buzdolabına konulmaması gereken gıdalardan biri de sarımsak. Sarımsak buzdolabına konulduğunda filizlenmeye başları. Aynı zamanda buzdolabına konulan sarımsak, aromalı dokusunu da kaybeder. Buzdolabına konulan sarımsak daha hızlı küflenecektir.

Ekmek: Bozulmasın diye buzdolabına koyduğumuz gıdalardan biri de ekmek. Ancak dolaba konulan ekmek, tadını yitirir ve sakız gibi bir kıvam alır.

Domates: Domates de her zaman buzdolabına koyduğumuz sebzelerden biri. Ancak domatesi buzdolabına koymak, domatesin tadını ve kokunusu alıp götürür. Domatesi buzdolabına koymak onun olgunlaşmasını da engelleyecektir.

Turşu: Turşuyu dolaba koymak da en çok yapılan hatalardan biri. Zaten turşunun yapılma sebebi sebzeleri mevsimi dışında saklayıp tüketebilmek. Turşuyu gölgede kaldığı müddetçe uzun süre kullanabilirsiniz.

Salatalık: Dolaba koymakla hata ettiğimiz ürünlerden biri de salatalık. Salatalık dolaba konulduğunda mevcut suyunu kaybeder ve büzüşmeye başları. O yüzden salatalığı dışarıda serin ve kuru bir yerde saklamamız gerekir.

Biber: Dolaba konulmaması gereken sebzelerden biri de biber. Biberi dolaba koymak onların daha hızlı pörsümenise neden olur.

Elma: Elma da oda sıcaklığında saklanması gereken meyvelerden biri. Oda sıcaklığında olan elmanın besin değeri daha fazladır. Buzdolabına konulan elma besin değerini kaybetmeye başlar.

Patlıcan: Dolaba koymakla hata ettiğimiz sebzelerden biri de patlıcan. Patlıcanın oda sıcaklığında saklanması gerekiyor. Patlıcan dolapta saklandığında hem tadı hem de dokusu bozulabiliyor. Patlıcanın yanında başka bir sebze veya mevye de bulundurmamak gerekiyor.

Buzdolabına konulmaması gereken diğer gıdalar şöyle:
-Ananas
-Fasulye
-Çikolata
-Açılmamış yoğurt
-Ketçap
-Armut
-Reçel
-Un
-Havuç
-Limon, portakal, mandalina

Kaynak: HABER MERKEZİ