İzmir'in en meşhur yeri hiç kuşkusuz Konak'ta bulunan Saat Kulesi. İzmir'i ziyarete gelenler, burada fotoğraf çekirmeden gitmezler. Her ne kadar en ünlü saat kulesi bu olsa da İzmir'deki tek saat kulesi bu değil. Peki İzmir'de kaç saat kulesi var? İzmir'deki saat kulelerini sizin için derledik.
Fuar Saat Kulesi
Fuar Saat Kulesi, adından da anlaşılacağı gibi Kültürpark'ın içinde bulunur. Bu kule, 1938 yılında mimar Harbi Hotan tarafından yapılmıştır. Pakistan pavyonu olarak bilinen yapının üzerinde bulunan kule, İzmir'in saat kulelerinden biri olma özelli taşır.
Alsancak Demir Yolları Saat Kulesi
Bu kule, İzmir'in ilk saat kulesi olma özelliği taşır. Kule, 3. Bölge Müdürlüğü'nün idare binasının biraz sağında ve iç tarafında bulunur.
1857 yılında Vali Mustafa Paşa döneminde temeli atılmıştır.
Kule kesme taştan dikdörtgen plan düzeninde olup, üzeri silmelerle üç bölüme ayrılmıştır. Yüksekliği fazla olmayan kulenin caddeye bakan yüzünü dikdörtgen çerçeve içerisine alınmış, yuvarlak kadranlı bir saat konulmuştur. Kulenin üzeri çatı ile örtülmüştür.
Eski Amerikan Koleji Saat Kulesi
İzmir Buca da Amerikan Koleji olarak 1912 yılında yapılan yapı 1938–1949 tarihleri arasında Köy Enstitüsü, 1952–1953 yılları arasında L.SE. Karargâhı 1953’ten sonra da 6.ATAF Karargâhı olarak kullanılmıştır.
Kolej dikdörtgen planlı olarak zemin dışında iki katlıdır. Ayrıca köşelerdeki dikdörtgen dört bölümlü dışa çıkıntılı kule görünümlü bölümlerin arasına bir de çatı katı yerleştirilmiştir.
Bu yapının giriş kapısı dört katlı dikdörtgen kule şeklinde olup, dışarıya doğru taşırılmıştır. Kulenin katları arasında enine silmeler bulunmaktadır. Yuvarlak kemerli giriş kapısının üzerindeki iki katta ince uzun dikdörtgen pencereler bulunmaktadır.
Kule Nato karargahının içinde yer alır.
Konak Saat Kulesi
İzmir'in en ünlü saat kulesidir. Konak Meydanı'nda yer alan bu kule 2. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılında yaptırılmıştır.
Kulenin yapımından önce İstanbullu kuyumcu Zingulli Usta tarafından kulenin küçük bir maketi yapılmıştır. Buradaki Fransızca bir kitabeden mimarının İzmirli S.Raymond olduğu öğrenilmektedir. Kulenin ilk ismi Hamidiye Kulesi idi.
Saat Kulesi nin kaidesi beyaz mermerden, diğer bölümleri kesme taştan yapılmıştır. Dört basamaklı, haç biçiminde bir platform üzerinde 25 m. yüksekliğinde, sekizgen kaideli ve dört katlı bir yapıdır. Buradaki sekizgenin dar kenarlarında dörder küçük sütun üzerine oturan sebillere yer verilmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra, 1927 yılında çıkan Milli ve Resmi binalarda kullanılan tuğra ve methiyelerin kaldırılmasını içeren kanun nedeni ile buradaki tuğra ve armalar kaldırılmış, yerlerine ay yıldız kabartmaları konulmuştur.
Bayramyeri Saat Kulesi
Eski Bayramyeri mevkiinde bulunan, şehrin en yeni saat kulesi 1955 te yapılmış. Kulenin, içinde yer aldığı Eşrefpaşa Semt Hali ve civarındaki tesislerle 1950–1957 arasındaki düzenlemeler kapsamında inşa edildiği, üzerinde bulunan saatin ise 1957 Ekiminde takıldığı biliniyor. Kulenin yerden yüksekliği 14,5 metre. Tek makineli ve dört kadranlı yapının mimarı, Fuar Saat Kulesi’ni de yapan Harbi Hotan.
Aya Fotini Kilisesi Saat Kulesi
Aya Fotini Kilisesi, İzmir ilinin Konak ilçesinde artık var olmayan tarihî kilise. 1793 yılında tamamlanan kilise aynı zamanda metropolitlik merkeziydi. Kilisenin son piskoposu Hrisostomos Yunan İşgali sırasında öldürülmüş, kilisenin kendisi ise 1922 İzmir Yangını'nda yanarak harabeye dönmüş ve yıkılmıştır.
Kilisenin çan kulesi İsa'nın 33 yaşında ölmesine atfen 33 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir ve inşa edildiği dönemde İzmir'in en yüksek yapısı unvanını almıştır. 1893 yılında monte edilen saatle saat kulesi olarak da kullanılmaya başlayan kulenin İzmirdeki yıkılışından sonra günümüzde Yunanistan'ın Nea Smirni (yeni İzmir) kentinde yeniden inşa edildi.
Bergama Saat Kulesi
Bergama Eski Hükûmet Konağı, İzmir ilinin Bergama ilçesinde bulunan bir yapıdır. Binanın üzerinde yükselen kulevari çıkıntı üzerindeki Roma rakamlı dairesel kadranlardan hasıl olan bir saat kulesi inşa edilmiştir.