Kurt üzümü olarak da adlandırılan Goji berry, Asya merkezli bir üründür. Yaklaşık 2 bin yıldır, sağlık sorunları için kullanılan bu besin, parlak turuncu – kırmızı renkli bir yapıya sahiptir. Pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilen Goji berry; bitki çaylarında ve meyve sularında sıklıkla kullanılır. Tatlı ve hafif ekşi bir tada sahip olan bu ürün; yaşlanmayı geciktirir. Karaciğer, akciğer ve böbreklerin çalışmasına katkı sağlar. Kimilerine göre, bu besinin göz sağlığını koruduğu da bir gerçektir. Peki Goji Berry nedir? Goji Berry'nin faydaları nelerdir?

Besin değerleri

Goji Berry, içerisinde antioksidan barındırması nedeniyle vücuttaki iltihapları azaltır. Bu da; kanser, kalp sağlığı hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların önüne geçer. Goji Berry, 28 gramında şu besin değerlerini barındırır:

Yağ: 0.1 gr

Lif: 3.6 gr

Şeker: 21.8 gr

Demir: Günlük Değerin (GD) %11'i

Karbonhidrat: 21.6 gr

Protein: 4 gr

Kalori: 98

C Vitamini: GD'nin %15'i

A Vitamini: GD'nin %501'i

Goji berry neye iyi gelir?

İçerisinde C, E, A, B1, B2 ve B16 bulunduran Goji Berry; mineral, amino asit ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Peki, Goji Berry neye iyi gelir? İşte cevabı...

Goji berry göz sağlığını korur

Göz sağlığını korumak için önemli bir bileşen olan zeaksantin, kurt üzümünün içinde mevcuttur. 90 günlük bir deneyde yaşlı yetişkinlerde bu besin denenerek, retinayı koruduğu gözlemlenmiştir.

Goji berry cildi güzelleştirir

Beta-karoten içeriği sayesinde cildi güzelleştiren Goji Berry, ciltteki tahrişleri ve güneşin sebep olduğu UV bazlı tahribatları da engeller.

Bağışıklık sistemini destekler

İçerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde goji berry; vücuttaki zararlı bileşenlere karşı savaşır, iltihaplanmayı önler. Bu besin, içerdiği A ve C vitaminleriyle, birçok hastalığa karşı da koruma sağlar.

Kimler uzak durmalı?

Goji Berry, birçok fayda sunsa da, içeriğindeki bileşenler bazı ilaçların içerdiği maddelerle tepkimeye girdiğinde riskli olabilmektedir. Eğer bu ilaçları kullanıyorsanız goji berry tüketmeyiniz:

-Tansiyon ilaçları

-Kan inceltici

-Diyabet ilaçları

Goji berry nasıl tüketilir?

Genellikle çiğ olarak tüketilen, ara sıra meyve sularında kullanılan Goji Berry, pişmiş olarak da tüketilebilir. Dilediğiniz yemeğin içeriğine ekleyerek bu ürünle yemeklerinizi lezzetlendirebilir, ayrıca faydalarından yararlanabilirsiniz.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ