Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Birlik ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, hükümete bazı büyük projelerde belediyelere destek vermesi ve belediyelerin dış kaynak yaratma girişimlerinin engellenmemesi yönünde çağrıda bulundu. Aras, Bodrum’da altyapıyı yenilemek için Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 62 milyon euroluk kredinin engellediğini, bu engellemeyle merkezi hükümetin yaklaşımının ortaya çıktığını kaydetti.

Belediyenin tek başına yapması imkansız

İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin tüm Türkiye’nin gündeminde olduğunu ve bu konuda bakanlığın ve hükümetin destek vermesi gerektiğini kaydeden Aras, şöyle konuştu:

“Çok sevdiğimiz kıyılarımızda ciddi bir kirlilik tehdidi söz konusudur. Bir belediye bir arıtma tesisinin maliyeti ki ortalama 2, 2 buçuk milyara dayanmıştır, bunu kendi bütçesiyle yapabilmesi neredeyse imkansız. Muğla kıyıları bin 480 kilometre, özellikle yaz-kış dönemi arasındaki nüfus farkından dolayı şu ana kadar 6 buçuk milyon turist gelmiş. Muğla BB’nin 4 buçuk milyar TL’lik bütçeyle arıtma tesisi yapması imkansız, o yüzden merkezi hükümetin destek vermesi gerekiyor. Bu işler yapılırken el birliğiyle yapmak lazım. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız ama kaynak konusunda destek almamız gerektiğini biliyoruz.”

“62 milyon euroluk krediyi engellediler!”

Bodrum’daki altyapı çalışmaları için Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 62 milyon euroluk kredi bulduklarını ancak hükümetin bunu engellediğini kaydeden Aras, şu ifadeleri kullandı:
“Şu anda Bodrum’un susuz olduğunu herkes biliyor, peki, niye susuz? 2011 yılında döşenen hatların hepsi patlıyor. Ana isale hattı patlıyor ve bildiğiniz afet alıyor. Bu kayıp ve kaçağı önlemek için Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 62 milyon euro kredi bulduk ama Cumhurbaşkanlığının gündemine 2 senedir aldıramıyoruz. İstersek kaynak yaratalım, yolda yarısını kaybediyoruz. Bu boruları değiştirmek için kaynak yaratmamıza rağmen, euroyla ucuz kredi bulmamıza rağmen kredimiz şu anda onaylanmıyor. Defalarca girişim yaptık, yine de onaylanmadı. Buradan da hareketle aslında konunun özünü anlayabiliyoruz.”

Aras’tan köy okullarına destek sözü

Bir üyenin köy okullarına destek verilmesi yönünde bir çağrıda bulunması üzerine konuşan Aras, “Üye belediyelerimizin kendi bölgelerindeki ihtiyaç sahibi okulları belirlesinler, genel sekreterliğimizle bağlantıya geçelim ve üye belediyelerimizin olduğu bölgelere destek olalım. Bunu lütfen bir yazıyla üye belediyelerimize bildirin ve biz orada devreye girelim. Herkes üzerine düşen katkıyı sunar ve dayanışmayı tam olarak yansıtmış oluruz” ifadelerini kullandı. Aras, herkesin üzerine düşeni yaparak gereken katkı ve dayanışmayı sunacağını belirterek, ilgili öneriyi olumlu karşıladı.

Muhabir: BATUHAN KAYA