DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kâya Ösen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Meclise sunduğu soru önergesinde Bakanlığa bağlı huzurevlerinin konaklama fiyatlarına getirilen zammı gündeme taşıdı.

Oda ücretlerinin üç kat arttırıldığını ifade eden Milletvekili Ösen “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 29 Ağustos tarihli olarak huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerine gönderdiği resmi yazıyla birlikte adı geçen kurumların bir aylık ücretine yüzde 300-360’lık zam yapılmıştır. Alınan kararla birlikte çift kişilik A sınıfı bir odanın kişi başı ücreti 3 bin 110 TL’den 9 bin 331 TL’ye çıkartılmıştır. Bu şartlar altında çift kişilik odada kalmak isteyen tek maaşlı evli bir çiftin toplamda 18 bin 662 TL ödeme yapması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Krizin faturasını ödemek emeklilere kalmıştır

Huzurevlerine yapılan zammın emeklilerin bütçesini aştığını belirten Milletvekili Ösen açıklamasında şunları kaydetti:

 “2024 yılını “Emekliler Yılı” ilan eden hükümetin, vaat ve eylemleri birbirine zıt olduğundan 12 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığına sahip yaş almış vatandaşlarımızın huzurevlerinde kalamayacağı görülmektedir. Günden güne artan konut ve kira fiyatları emeklileri farklı arayışlara iterken ekonomik krizle mücadelede gözünü yoksul halk kitlelerine diken hükümetin gelmiş olduğu nokta samimiyetten son derece uzak ve sorumsuzcadır. Krizin faturasını ödemek de emeklilere, çaresizlere ve yoksullara kalmıştır.”

İzmir Milletvekili Ösen, konuyla ilgili Meclise taşıdığı soru önergesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Türkiye’deki huzurevlerinin ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin misafir ağırlama kapasitesi nedir?

2- Huzurevleri ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinde yapılan fahiş fiyat artışlarına gidilmesinin nedeni nedir?

3- Fahiş fiyat artışlarından etkilenecek kaç misafir huzurevlerinde veya rehabilitasyon merkezlerinde kalmaktadır?

4- Bahsi geçen odada kalan misafirin huzurevine toplam maliyeti ne kadardır?

5- Yaşlandığı nüfus projeksiyonlarıyla kanıtlanan Türkiye nüfusu karşısında yaşlılar adına Bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır?

Kaynak: Bülten