İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Avrupa Birliği finansal desteği ile birlikte yürüttüğü ‘Basın Özgürlüğü için Örgütlü Gazeteciler ve Güçlü Dayanışma Projesi’nin Şubat-Mayıs 2024 eğitimleri tamamlandı.

Uzman eğitmenler tarafından “Dijital Medya ve Yapay Zeka Uygulamaları, Görsel İşitsel İçerik Üretimi ve Uygulamaları ve Haber Atölyeleri” alanlarında 12 hafta süren eğitimlere gazeteciler ve iletişim fakültesi öğrencileri yoğun katılım sağladı. Eğitimlerin ardından sertifika töreni de gerçekleştirildi.

İGC Uluslararası Basın Merkezi’nde düzenlenen sertifika törenine; İGC Başkanı Dilek Gappi, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili Mustafa Kuleli,  İGC Önceki Dönem Başkanı Misket Dikmen, TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, İGC Saymanı Tolga Albay, Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Coşkun, İGC Proje Koordinatörü Reyhan Şenay , 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, Dijital Medya ve Yapay Zeka Uygulamaları Eğitmeni Levent Özen, Görsel İşitsel İçerik Üretimi ve Uygulamaları Eğitmenleri Zişan Akar, Fikret Yüce, Mustafa Cem Özer, Haber Atölyesi Eğitmenleri Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Ege Bölge Temsilcisi Şükrü Akın, Nihal Aşkın ve Mustafa Oğuz katıldı.

Genç gazeteciler etik ilkeleri öğrenmeli

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, genç gazetecilerin mesleğin etik ilkelerini öğrenmesi ve benimsemesi gerektiğini vurguladı. Basın Konseyi olarak basın özgürlüğüne sahip çıkmak için mücadele verdiklerini ifade eden Başkan Türenç, temel amaçlarının ise medya etik alanındaki ihlalleri kendi koridorunda ele almak ve devlet ile halk arasında bir uzlaşı imkânı sağlamak olduğunu dile getirdi.

Her zaman yanınızdayız

İGC Basın Akademisi eğitimlerine katılan genç gazetecilerin, mesleğin geleceği için büyük bir ışık olduğunu ifade eden İGC Başkanı Dilek Gappi, gazetecilerin çok zor bir alanda, örgütlü bir şekilde, etik ilkelere bağlı olarak ve omuz omuza mücadele ederek varlıklarını sürdürebileceğini vurguladı. Genç gazetecilerin meslekte ihtiyaç duydukları her konuda, istedikleri eğitimlerde yanlarında olduklarını söyleyen Başkan Gappi, “Ne olursa olsun gazetecilik mesleğine kendini adayan, ilkeli, meslek ahlakına sahip, donanımı olan genç gazetecilere ihtiyaç var. Sizlere daha iyi bir meslek bırakmak için mücadele ediyoruz. Siz gençlerle birlikte umudumuz var” dedi.

Gazetecilerin daha nitelikli hale gelmesi için çalışıyoruz

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise genç gazetecilerin medya sektörü içerisinde sendikalı olmasının, burada alınan mesleki eğitimlerin çok kıymetli olduğunu belirtti. Başkan Durmuş, “Genç gazeteciler umarım hep başarıyla, yaptığınız işlerle anılırsınız. İsminiz hep konuşulur, her yere yayılır. Hepinizi tebrik ediyorum, başarılar diliyorum” dedi.

TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu da basın sektöründe sendika olarak örgütlenmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, sendika olarak gazetecilerin daha nitelikli hale gelmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti. Bu eğitimleri İGC ile birlikte gerçekleştirmenin çok kıymetli olduğunu ifade eden Kahramanoğlu, sertifika alan genç gazetecileri tebrik etti.

Kaynak: Bülten