Orçun Buldaç - Çin, 2020 yılında başlattığı Tianwen-1 görevi ile Mars yüzeyinin ilk yüksek çözünürlüklü renkli haritasını oluşturmayı başardı. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından yürütülen bu görev, Zhurong keşif aracından oluşan altı robotik cihaz tarafından tamamlandı. Bu haritanın oluşmasının ardından insanlık bir adım daha Mars’a yaklaştı ve gezegene insanların inmesi için en uygun noktayı da bulmayı amaçlıyor.

Şu ana kadar yayımlanan en ayrıntılı harita

Mars’ı yaklaşık 1298 gündür gözlemleyen Tianwen-1 yörünge aracı, bu süre içinde Mars yüzeyinin onbinlerce fotoğrafını çekti. Çin Bilimler Akademisi'nden bir grup araştırmacı, bu görüntüleri birleştirerek Mars’ın ilk yüksek çözünürlüklü küresel renkli haritasını oluşturdu. 1 kilometreden daha yüksek çözünürlüğe sahip olan bu harita, şu anda Mars’ın en ayrıntılı haritası olarak öne çıkıyor. Bu harita, gelecekte Mars’a yapılacak insanlı görevler için de önemli bir kaynak olacak. 
Daha önceki Mars haritaları, Mariner 9, Viking 1 ve 2, Mars Global Surveyor (MGS), Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), Mars Express (MEX) ve Mars Odyssey gibi misyonlarla oluşturulmuştu. Ancak bu haritalar, Tianwen-1’in elde ettiği kadar yüksek çözünürlüğe sahip değil.

En ince ayrıntısına kadar işlendi

Tianwen-1 yörünge aracı, 284 yörünge boyunca topladığı 14.757 görüntüyle Mars yüzeyinin renkli bir haritasını oluşturdu. Bu görüntülerin çözünürlüğü 57 ila 197 metre arasında değişiyor. Ayrıca Mars Mineralojik Spektrometresi ile görünür ve yakın kızılötesi bantlarda elde edilen veriler, Mars yüzeyinin kapsamlı bir görüntüsünü sunuyor. Bu veriler, küresel renkli bir harita oluşturulurken titizlikle işlendi ve orijinal yörünge verileri optimize edildi.

İnsanlı iniş görevi için kullanılacak

Mars Küresel Renkli Haritası, bugüne kadar oluşturulmuş en yüksek çözünürlüklü renkli haritası olma özelliğini taşıyor. Harita, diğer uzay ajansları tarafından da Mars yüzeyini daha ayrıntılı olarak haritalamak için önem taşıyacak. Öte yandan, NASA ve Çin’in 2030’lar veya 2040’larda gerçekleştirmeyi planladığı insanlı Mars görevleri için iniş bölgelerinin belirlenmesinde kritik bir rol oynayacak.

Kaynak: www.universetoday.com