İran devlet televizyonu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke sınırında baraj açılışına katılan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyundaki bir helikopterin İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Verzigan şehri yakınlarında kaza nedeniyle acil iniş yaptığını duyurdu. Acil iniş yapan helikopterde Cumhurbaşkanı Reisi'nin de olduğu belirtildi.

Azerbaycan’ı ziyaretten dönüyordu

Helikopterin, sisli havada zor bir iniş yaptığı ve içindekilerden bazılarının da acil merkezleri arayıp durumu bildirdiği kaydedildi. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarına başladığı sisli havada helikopteri aramaya devam ettikleri ifade edildi.
İran Dışişleri Bakanının da bu helikopterde bulunduğu öne sürüldü. Reisi'nin, en son ülkenin Doğu Azerbaycan eyaletinde seyahat halinde olduğu kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

İran İçişleri Bakanı Vahidi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Vahidi şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanını (Reisi) taşıyan helikopter kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı.  

İran Kızılayı, hava şartları nedeniyle arama çalışmalarının havadan yapılamadığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "İran'da yaşanan helikopter kazasını yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 Reisi'nin sağlık durumuna ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Reisi, Azerbaycan temaslarında ne demişti?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan-İran sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yaptı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev ve Reisi iki ülke sınırında bir araya geldi.
Reisi, burada yaptığı konuşmada, Aliyev'le yeniden bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Reisi, bugün iki önemli projenin açılışını yapacaklarını belirterek, "Bu projeler, İran ile Azerbaycan'ın bu gibi çok önemli büyük projeleri hayata geçirebileceğinin göstergesidir. Bazıları bizim bir araya gelmemizi ve ortak başarılarımızı hoş karşılamıyor fakat bunlar bizim için önemli değil. Önemli olan ülkelerimiz, devletlerimiz ve halklarımız için iyi olanı hep birlikte hayata geçirmiş olmamız" şeklinde konuştu.

İran-Azerbaycan ilişkileri tarihinde güzel ve parlak bir sayfa

Aliyev de bugünkü görüşme ve törenin İran-Azerbaycan ilişkileri tarihinde güzel ve parlak bir sayfa olarak kalacağını vurguladı.
Açılışını yapacakları projenin teknik açıdan çok önemli olduğunu ve aynı zamanda iki halkı, iki devleti daha da yakınlaştıracağını söyleyen Aliyev, şöyle devam etti:
"Halkımızın ortak başarısı elbette dostlarımızı mutlu ediyor. Beğenmeyenler ise kendi işlerine baksa daha iyi olur. İran ve Azerbaycan devletleri bugün çok güçlü ortak siyasi irade ortaya koydu, birlikte olduğumuzu ve birlikte olmaya devam edeceğimizi kendi halklarına ve tüm dünyaya açıkça ilan etti. Önemli olan budur. İran-Azerbaycan ilişkileri bölgemizde istikrarın önemli şartıdır. Elbette böylesine güzel bir proje halkımızın refahını, istihdamı artıracak, dolayısıyla başarıya giden bir sonraki adım olacaktır. Gelecekte buna benzer pek çok ortak projenin olacağına eminim."
Aliyev ve Reisi görüşme sonrası Aras Nehri üzerinde iki ülke tarafından ortaklaşa inşa edilen Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak: ANKA