Batuhan KAYA/Yiğit SÜTCÜ- İz Gazete- Geçtiğimiz günlerde İzmir’i etkisine alan sağanak yağış sonrası 2 yurttaş Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde rögar kapağının altındaki kablolardan geçen elektrik sebebiyle hayatını kaybetmişti. İzmir Barosu trajik olaya dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Elektrik Mühendisleri Odası’nın da katıldığı basın açıklamasında konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz gerçekleştirdiği açıklamada, “Bu ülkede herhangi bir günde burada bulunan etkinliklerde huzurlu ve mutlu anları paylaşamıyoruz. Her zaman hukuk dışı, her zaman mutsuz bir olayı anmak üzere bulunuyoruz. Ne yazık ki burada bu olaya maruz kalan gençlerin, insanların ve canların kaybolduğunu biliyoruz. Bu ülkede artık hukuk güvenliğinden bahsetmek mümkün değil. Yaşam hakkı anayasal bir teminattır, kamunun görevi kişilerin yaşam hakkını ve bu yaşam hakkının sürdürülebilirliğini sağlamaktır” şeklinde konuştu. 

Bu olay başlangıç değildir

Yaşanan hadisenin ilk olmadığını söyleyen Yılmaz, “12 Temmuz günü burada Alsancak İskelesi’nden çıkıp merkeze doğru giden bu yurttaşlarımız bir ölüm tehlikesi yaşamışlardır. Bu başlangıçta değildir. 2019 yılında Ege Telgraf Gazetesi gündeme getirmiş, bu noktada bir sokak köpeğinin elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirmiştir. Aynı noktada Büyükşehir Belediyesi’nin mazgalları değiştirdiği yönünde bir bilgi basına yansımış, aynı olayda GDZ Elektrik’ten birinin gözlemci olarak hazır bulunduğu da söylenmiştir. TEDAŞ, GDZ Elektrik, Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve Konak Belediyesi’nin sorumluluğunun tespiti açısından yapılan şey, hemen arkasından, henüz soruşturma başlamadan GDZ Elektrik’in birtakım kazı çalışmaları yapmasıdır” dedi.

Bu cinayet göz göre göre gelmiştir

GDZ Elektrik A.Ş’nin olay sonrası mazgallarda yaptığı çalışmanın delil karartma olduğunu söyleyen Yılmaz, “Burada yapılan çalışma delil karartma çabasıdır. Bu konuda savcılığın yapması gereken çalışmalar öncesinde yapılan eylem, delil karartma eylemidir. Bu alan kamusal bir alandır, kamusal alandaki eylemlerin kamu kurumlarının gözetiminde yapılması gerekir. Elektrik Dağıtım Şirketlerini özelleştirmeyin diyoruz, bu özel şirketlerin kar hırslarıyla gerek personel gerek malzeme açısından yanlış işlemler yaptığını ifade ediyoruz. Özel şirketlere bunları peşkeş çekerseniz bu gibi olaylarda buna benzer yaşamları yitireceğimiz bir gerçektir. Bu katliam, cinayet ki ben öyle görüyorum, göz göre göre gelmiştir. Bunu en son Soma’da gördük Amasra’da gördük” dedi.

Bu işin peşini bırakmayacağız

İzmir Barosu olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını ve bu işin peşini bırakmayacaklarını söyleyen Yılmaz, “Savcılığın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltında olanlar var. Bunların hangi birimde olduğu yönünde bilgimiz olmasa da 9’unun İZSU çalışanı olduğuna dair bilgiler var. Biz de bugün İzmir Barosu olarak Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığımız suç duyurusunu kısaca özetleyerek söylüyorum, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri, Konak Belediyesi Yetkilileri, GDZ Elektrik Perakende Satış Yetkilileri ve İZSU Yetkilileri hakkında TCK 83 Kasten öldürme, TCK 86 Kasten Yaralama, TCK 257/2 Görevi Kötüye Kullanma suçları ile birlikte dilekçemizde kullandığımız suç unsurları ile birlikte en ağır şekilde cezalandırmaları için suç duyurusunda bulunduk. Savcılığın Re’sen başlattığı soruşturmayı çok yakından takip ediyoruz. Bunun çok ısrarlı bir şekilde takipçisi olacağız ve gereken her şeyi yapacağız” diye konuştu.

EMO’dan net açıklama: Özelleştirme öldürür!

Açıklamada söz alan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler, “Savcılık bizden bilirkişi istedi ve arkadaşımız geldiğinde burada yaptığı tespit, dağıtım panosuna giden kabloda oluşan bir izolasyon hatasıydı. GDZ Elektrik, ‘İZSU çalışma yaptı, o yüzden oldu’ diyor ama yerin 80 santimetre altında olması gereken kablo 15 santimetre altındaydı. Soruşturma süreci devam ettiği için bu açıklamayı yapmamız doğru değil ama elektrik hizmet teknik uzmanlık isteyen bir alandır. Siz bunu özelleştirirseniz bakıma, onarıma, yatırıma, yetkin personel çalıştırmayı bir külfet olarak görür ve bizler bunları yaşarız. Elektrik hizmetinin acilen kamulaştırılması gerekir. Özellikle TEDAŞ ve EPDK’ya çağrıda bulunuyoruz. EMO olarak iş birliği yapmaya hazırız” dedi.

İşte öldüren kablo

Çevre esnafının olaydan sonra çektiği görüntülerde, 2 yurttaşın ölümüne neden olan kaçağın oluştuğu kablo görüntülendi. İşte öldüren kablo:

Olduren Kablo 11IiiOlduren Kablo 11I

Muhabir: BATUHAN KAYA - YİĞİT SÜTCÜ