İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Dilleri Merkezi, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Yunanca ve Arapça dil kurslarıyla kültürlerarası köprü kuruyor. Akdeniz Dilleri Merkezi, aynı zamanda İzmir Akdeniz Akademisi bünyesinde yer alarak, çok sayıda yerel ve uluslararası katılımcıya hizmet veriyor. Üniversite öğrencilerinden çalışanlara ve emeklilere kadar geniş bir kitleye hitap eden kurslar, kültürlerarası etkileşimi artırmayı hedefliyor.
Merkeze olan ilgi her geçen gün artarken, çeşitli yaş gruplarından gelen kursiyerler farklı dillerde eğitim alıyor. En dikkat çeken hikayelerden biri ise, 60 yaşındaki emekli felsefe öğretmeni Oğuz Malatya’nın Yunanca öğrenme süreci.
Oğuz Malatya’nın dil öğrenme azmi: Yaşın sınırı yok
Oğuz Malatya, Akdeniz Dilleri Merkezi’nin ilk kursiyerlerinden biri olarak, dil öğrenmenin yaşla sınırlı olmadığını kanıtlayan bir örnek oluşturuyor. 2020’de merkez açıldığında kursiyer olarak kaydını yaptıran Malatya, aynı zamanda Yunanca kursunu tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan en yaşlı mezun unvanına sahip oldu.
Malatya’nın Yunanca’ya olan ilgisi ise, çocukluk yıllarına dayanıyor. Kurtuluş Savaşı’ndan bahseden bir tiyatro oyununda Yunan subayını canlandıran Malatya, o dönemde arkadaşları tarafından olumsuz bir şekilde etiketlenmiş. Ancak bu durum ona ters bir etki yapmış ve Yunanca ile felsefeye olan ilgisi pekişmiş.
Birlikte yaşamak zorundayız
Akdeniz Dilleri Merkezi’ne katılma kararını pandemi döneminde verdiğini belirten Oğuz Malatya, "Zaman zaman İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinden etkinliklere bakarım. Pandemi zamanında Yunanca kursunu görünce katılmaya karar verdim. Çünkü biz aynı yakanın insanları olarak birlikte yaşamak zorundayız. Birbirimizi anlamanın yolu da kültürden ve dilden geçiyor. Birbirimizi anladığımızda, aslında birbirimizden farkımızın olmadığını, düşmanlığın suni ve kötü olduğunu da görüyoruz" şeklinde konuşuyor.
Malatya, kısa zamanda Yunanistan’a gidip Yunanca pratik yapmak istediğini de ekliyor.
Akdeniz Dilleri Merkezi’nde eğitim veren Yunanca öğretmeni Ramazan Gırız, İzmir’de Yunanca’ya olan ilginin her geçen gün arttığını belirtiyor: “İzmir, Yunanca konusunda çok şanslı çünkü Akdeniz Dilleri Merkezi’miz var. Talep çok yoğun. Bazı kursiyerlerimiz ailelerinin geçmişinden dolayı, bazıları tatile gittiğinde sorun yaşamamak için, bazıları da kültürel ilgileri nedeniyle kurslarımıza katılıyor. Burada Yunanca öğretmeye alfabeden başlıyoruz ve her kur için 3 aylık bir eğitim veriliyoruz” diyor.
Akdeniz Dilleri Merkezi’nin başarıları: 5 bin kişiye ulaşıldı
Akdeniz Dilleri Merkezi, kurulduğu günden bu yana 5 binden fazla kişiye ulaşarak önemli bir başarıya imza attı. 900 kişi, dil kurslarını başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı. Akdeniz Dilleri Merkezi, kursların yanı sıra, katılımcılarına Akdeniz kültürleri hakkında daha derinlemesine bir anlayış kazandırmayı hedefliyor. Bu eğitimler, katılımcıların sadece dil becerilerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda farklı kültürleri daha yakından tanıma fırsatı sunuyor.
Yeni dönem kurs kayıtları başlıyor
İzmir Akdeniz Akademisi, Akdeniz Dilleri Merkezi aracılığıyla B2 seviyesine kadar dil eğitimi sunuyor. Yeni dönem kursları için kayıtlar 10 Mart 2025’te başlayacak ve dersler 25 Mart’ta başlayacak. Kurslar hakkında detaylı bilgiye Akdeniz Dilleri Merkezi ve İzmir Akdeniz Akademisi’nin sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.