ORÇUN BULDAÇ- İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan basın açıklamasında, 10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda barış hakkını savunmak üzere toplanan binlerce kişinin, IŞİD militanlarının bombalı saldırısı sonucu 103 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlercesinin yaralandığı hatırlatıldı. Açıklamada, o dönemde yaşanan iç savaş koşullarında IŞİD’in hedef alındığı, ancak siyasi iktidarın barışı değil çatışmayı teşvik eden politikalar izlediği vurgulandı. 

“Failler ortaya çıkarılmadı“

Açıklamada ayrıca, katliamın ardından asıl faillerin yargı önüne çıkarılmadığı, kamu görevlilerinin ihmali ve kasıtlarının etkin bir şekilde araştırılmadığı ifade edildi. Katliamın yaşandığı dönemde AKP iktidarının güç kaybetmeye başladığı, buna rağmen toplumun güvenlik endişeleri üzerinden kaos ve şiddet ortamı yaratmaya çalıştığı belirtildi.

Yaşam, barış ve mücadele

Anma programı, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, “10 Ekimi unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganlarıyla sona erdi. Anma etkinliğinde, yaşamı, barışı ve mücadeleyi savunma kararlılığı da dile getirildi.

Öte yandan TİP (Türkiye İşçi Partisi) üyesi kadınlar, İzmir'de artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Konak'ta bir protesto düzenledi. Yayaların yoğun olarak kullandığı Konak Pier Köprüsü'nde, "Erkek şiddeti politiktir, kadınlar bitirecek" yazılı bir pankart asarak bu konudaki hassasiyetlerini dile getirdiler. Bu eylem, kadın cinayetlerine karşı tepkilerini göstermek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ