İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda yer alan Yeşildirek Pasajı, Osmanlı döneminden günümüze uzanan bir dönüşüm hikayesiyle dikkat çekiyor. Eski bir hamam olan yapı, günümüzde çeşitli dükkanlara ev sahipliği yapıyor.

Yeşildirek Pasajı’nın inşa kitabesi bulunmuyor. Bu nedenle, kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de, 1600’lü yıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Aslında bir hamam olarak inşa edilen ve geleneksel Osmanlı hamamı mimarisinin özelliklerini taşıyan yapı, günümüzde halen kent yaşamına katkı sağlıyor. Bugün dükkanların faaliyet gösterdiği bölümler; soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümleri, bir zamanlar hamamın bölümleri olarak kullanılıyordu.

Yeşildirek Hamamı, Osmanlı döneminde "Balcılar Sokağı" adıyla bilinen bölgede kalıyordu; ancak günümüzde bu bölge, Anafartalar Caddesi, Kestanepazarı olarak anılıyor.

Hamamdan pasaja: 20. yüzyıl dönüşümü

Yeşildirek Hamamı'nın pasaj haline dönüşmesi, 20. yüzyılın ortalarında gerçekleşti. Bölgede çalışanlara göre; 1940'lı yıllarda odun ateşiyle ısınan hamam, kömüre geçiş yaptıktan sonra kullanılamaz hale geldi. Hamamın ısıya dayanamayan kanalları patladı ve hamam, işlevini yitirdi. Bunun ardından yapı, depo olarak kullanılmaya başlandı. 1960’lı yıllarda ise yapılan imar ve parselasyon çalışmalarıyla, hamamın içindeki bölümler dükkanlara, koridorlar ise pasajlara dönüştü.

Pasajın günümüzdeki durumu

Bugün, Yeşildirek Pasajı pek çoğumuzun fark etmeden geçtiği bir noktada yer alıyor. Eski bir Osmanlı hamamının izlerini taşıyan yapı, şimdi ayakkabı, çanta ve konfeksiyon ürünlerinin satıldığı dükkanlarla dolu. Pasajda bulunan dükkanlar, Kemeraltı'nın en eski esnafları tarafından işletilmeye devam ediyor.

Ancak 1990’larda alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasıyla, geçmişte büyük ilgi gören bu pasajda artık daha sakin günler yaşanıyor.

Site içinde, şömineli: Urla'da icradan satılık dubleks mesken Site içinde, şömineli: Urla'da icradan satılık dubleks mesken

Yeşildirek Pasajı nerede, nasıl gidilir?

Yeşildirek Pasajı, İzmir'in Konak ilçesine bağlı Kemeraltı Çarşısı'nda yer alıyor. Pasaja ulaşmak için çeşitli ulaşım imkanları mevcuttur. Bu yollardan en pratik olanı ise bölgeden geçen ESHOT otobüslerini kullanmaktır. Bu hatlar şöyle sıralanabilir:

35-BALLIKUYU - KONAK 
121-MAVİŞEHİR AKTARMA MERKEZİ - KONAK 
202-CUMHURİYET MEYDANI - HAVALİMANI 
253-H.PINAR METRO 2 - KONAK 
302-OTOGAR - KONAK 
466-ŞİRİNYER AKTARMA MERKEZİ - KONAK 
910-GAZİEMİR - KONAK 
920-ÇİĞLİ - KONAK 
930-BORNOVA - KONAK 
940-BUCA - KONAK 
950-NARLIDERE - KONAK 
951-LOZAN MEYDANI - KONAK

-Pasaja vapur yoluyla ulaşmak isteyenler, Konak İskele'de inerek kısa bir yürüyüşün ardından bölgeye varabilirler.

-Konak Tramvayı'nı kullanmak isteyen ziyaretçiler "Konak İskele" durağında inerek pasaja gidebilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ