İzmir'de gezilecek en güzel yerler neresi? İzmir'de gezilecek ormanlık alanlar. İzmir'de hafta sonu gidilecek yerler.
İzmir'de hafta sonunu doğa ile iç içe geçirmek isteyenler için gidebilecekleri yerleri sizin için araştırdık. Ailenizle huzurlu bir hafta sonu geçirmek, şehrin gürültüsünden ve kalabalıktan uzaklaşmak istiyorsanız bu yerler tam size göre.
İşte İzmir'de hafta sonu gidilebilecek 11 yer:
Alaçatı Sulak Alanı
Çeşme Alaçatı Sulak Alanı,lagün tipi bir haliç. Yaklaşık 250 hektar büyüklüğünde. Haliç, gelgitlerin etkili olduğu akarsuyun deniz ile buluştuğu, doğal bir su yoludur. Bu doğal sulak alanın güney sınırında Ege Denizi, kuzey sınırında ise Kutlu Aktaş Barajı bulunur. Alan içerisinde tuzcul bataklıklar ve küçük kumsallar yer alır ve genel bitki örtüsünü zengin çeşitlilikte makilik alanlar belirler. Bu verimli bitki topluluğu, endemik özelliğe sahip Teltırfılı (Pilularia minuta), Beyaz Kaya Gülü (Cistus monspeliensis)ve orkidegillerden Neotinea lactea gibi nadir bitki türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sulak alanının hemen hemen her yerinde görülebilen deniz börülcesi ve Hasır Otu, bazı kuş türlerine beslenme, sığınak ve üreme alanı oluşturur. Sulak alan içerisinde yıl boyunca flamingo görülür. Ayrıca uzunbacak , yelpazekuyruk ve altın yağmurcun gibi kuş türleri de alanda görülen önemli türlerdir.
Zeytin Yolu
Seferihisar ilçesinin Sığacık mevkiinde yer alan Zeytin Yolu, özel bir yürüyüş yolu olma özelliği taşır. Yol boyunca asırlık zeytin ağaçları ile menengiç ağaçları yürüyüşçülere eşlik eder. Ayrıca bölgede mandalina bahçeleri ve tarım alanları da bulunur.
Teos Menengici Tabiat Anıtı
Menengiç ağacı Türkiye'de 2-3 metre boylarında çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen ağaç formlarında görülebilir. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir. Kırmızımsı mor renkli çiçekler mart ve nisan aylarında görülür. Mürekkep meyve, küçük ve küre biçiminde olup olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüşür. Tohumlar eylül-ekim aylarında olgunlaşır. En iyi gelişmeyi alkali topraklarda yapar. Fazla boylanmaz ve yavaş büyür. Işık isteği yüksektir. Seferihisar ilçesi Sığacık mevkiinde bulunan menengiç ağacı da 1,5 dekarlık saha içerisinde 1994 yılında Teos Menengici Tabiat Anıtı olarak ilan edilmiştir.
Gümüldür Tabiat Parkı
Gümüldür Tabiat Parkı, deniz kenarında bulunmasına rağmen yeşille iç içedir. Tabiat parkında çadırlı konaklama imkanı da bulunur. Sahilde yüzmenin yanı sıra açıklara dikkatlice bakıldığında yelkovan kuşlarının geçişi kolaylıkla gözlenebilir. Ayrıca koruluk alan olması sayesinde çıvgın, ispinoz , büyük baştankara, kumru ve serçe gibi kuş türleri de görülür. Deniz memelilerinden Akdeniz foku da bu sularda yaşamını devam ettirir. Alan, Doğanbey Kıyıları Önemli Doğa Alanı (ÖDA) sınırları içerisinde yer alır. Bodur maki çalılıkları ÖDA içerisindeki hakim bitki örtüsüdür.
Şirince Köyü
Şirince, Selçuk'a bağlı küçük bir köydür. Köy, İzmir'e 85 km, Efes Antik Kenti'ne ise yaklaşık 12 km uzaklıkta bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Geleneksel mimari evleri, doğal alanları ve süregelen zengin kültürüyle özel bir yerleşimdir. Yol boyunca asırlık zeytin ağaçları, kermes meşeleri, sakız ağaçları, menengiç ağaçları ve kızılçam ağaçları görülmektedir. Anadolu Sincabı, Alakarga ve nesli küresel ölçekte tehdit altında olan Üveyik gibi türler alanda yaşamını sürdüren canlılardır.
Yelki Akdeniz Ormanı
Bölgede, Anadolu palamut mesesi, kermes mesesi, menengiç, kızılçam gibi Akdeniz bitki örtüsüne ait türler bir arada görülmüştür. Doğal Akdeniz ormanı ekosistemine sahip olan alan şehrin içerisinde doğallığıyla göze çarpar. Yaban domuzu, tilki, çakal ve yaban tavşanı gibi memeli yaban hayvanlarının yanı sıra şahin, atmaca, kızılgerdan , mavi baştankara gibi kuş türleri de görülür.
Yemişçi Fıstık Çamı Tabiat Anıtı
Fıstık çamı, çamgiller familyasından Ege, Akdeniz sahilleri, Portekiz, İspanya, İtalya, Girit ve Türkiye'de yayılış gösteren çam türü. Güzelbahçe ilçesi Yalı mevkiinde bulunan Yemişçi Fıstık Çamı Tabiat Anıtı da bölgedeki yapılaşmanın içerisinde dikkat çeker.
Balçova Terapi Ormanı
Şehrin içine gizlenmiş gözlerden tamamen uzak bir cennet olan Balçova Terapi Ormanı toplamda 6 kilometrelik bir yürüyüş parkuru olup içerisinde iki farklı rota bulunmaktadır. Bu rotalardan ilki tarihi manastır kalıntıları, diğeri ise şelaledir.
Efeoğlu Tabiat Parkı
Torbalı İlçesi, Yeşilköy Mevkii'nde bulunan Efeoğlu Tabiat Parkı, kızılçam ormanının içerisinde yer alır. Ayrıca fıstık çamı, çınar ve delice zeytin ağaçları ile farklı bitki türlerine ev sahipliği yapar. İspinoz, büyük baştankara, serçe gibi ötücü kuşlar için de yaşam alanıdır.
Tire Seyir Terası
Tire Seyir Terası, Kaplan mahallesinden Çukurköy mevkiine doğru giderken bölgeye hakim bir alandır. Bölgede maki bitki örtüsü hakimdir. Ayrıca kızılçam ağaçları da bulunur. Mavi baştankara , karatavuk, kara alınlı örümcekkuşu, karabaşlı çinte ve sadece göç dönemlerinde arı şahini görülür. Ayrıca yaban domuzu , çakal , tilki ve kaya sansar gibi memeli yaban hayvanları da bölgede yaşayan canlılardandır.
Homeros Vadisi
Homeros Vadisi, İzmir'e bağlı Bornova ilçesinin merkezi ile Kayadibi mevkii arasında yer alan doğal bir alandır. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından rekreasyon alanı olarak düzenlenen alandır. Doğa ile iç içe bulunan vadide yürüyüş yolları, bisiklet yolu, koşu pistleri, ufak çaplı bir amfi tiyatro ve piknik alanları yer almaktadır. Homeros Vadisi'nde endemik canlı türlerine yönelik yapılan araştırmalara göre, 54 familyada 182 bitki ve 103 kuş türü yaşadığı tespit edilmiştir.
Vadi içerisinde ve çevresinde çeşitli işletmeler bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir.
Özlem ÇİMEN DURMAZ
Editör/İzmir haberleri/izgazete.net