İZ GAZETE - İzmir, İstanbul, Antalya ve Van'da bu sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında en az 34 kişi gözaltına alındı. Ev baskınlarının gerekçesinin Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi üzerine 2-3 Nisan tarihlerinde düzenlenen protestolar olduğu öğrenildi. İzmir'de gözaltına alınan 16 kişi arasında Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Yeni Demokrat Gençlik, Halkevleri üyeleri olduğu kaydedildi.

TİP İzmir'den çıplak arama iddiası

TİP İzmir İl Örgütü gözaltılarla ilgili bir açıklama yaptı. İşkence iddiasının dile getirildiği açıklama şöyle: “Bu sabah aralarında üyelerimizin de bulunduğu, devrimci kurumlara üye arkadaşlarımız gözaltına alınmış, gözaltına alınan bir üyemiz çıplak aramaya maruz bırakılmıştır. Gözaltı gerekçesi olarak Van halkının irade gaspına karşı çıkmak, protesto etmek gösterilmiştir.
Saray rejiminin hukuksuzluklarına karşı, adaleti savunmak suç değildir. Baskılar, gözaltılar bizleri yıldıramaz! Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!”

Bu adaletsizlik herkesi ilgilendiriyor

Hukukçuların yaptığı açıklamada da; siyasal iktidarın, yumuşama ve normalleşme kisvesi altında, Anayasal haklarını kullananları cezalandırıp asıl suçluları baş ettiğini belirtti.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün sabah saatlerinde İzmir’de üyelerimizin de aralarında bulunduğu 16 yurttaşımız Van halkının iradesinin gasbedilmesine karşı çıktıkları için şafak baskınıyla gözaltına alındı. Gözaltı işlemi esnasında bir üyemizin çıplak arama dayatmasına maruz bırakıldığı bilgisini de edindik. Çıplak arama yaparak işkence suçunu işleyen polisler hakkında derhal suç duyurusunda bulunacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz.

Eşzamanlı olarak İstanbul’da DEM Parti üye ve yöneticisi arkadaşlarımızın ev baskınlarıyla gözaltına alındıklarını öğrendik.

Siyasal iktidar, yumuşama-normalleşme kisvesi altında halk iradesine sahip çıkmak, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak gibi anayasal haklarımızdan suç uydurarak arkadaşlarımızı tutsak ediyor. Van’da irade gaspına kalkışıldığı bizzat kararı iptal eden yetkili merciler tarafından kabul edilmişken, hakkına sahip çıkan yurttaşlar hangi gerekçeyle gözaltına alınabilir?

İktidar, sahte suçları bırakıp asıllarıyla uğraşmıyor: Balıkesir’de geçimini motokuryelik yaparak sağlayan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ata Emre Akman, 6 suçtan sabıkalı bir cani tarafından vahşice katledildi. Soruyoruz: Toplumsal muhalefete yargı sopası gösterilirken, katiller neden ve nasıl ellerini kollarını sallayarak ortalıkta gezmektedir?

Anayasal haklarını kullananların cezalandırıldığı, suç işleyenlerin ise baş tacı edildiği bu düzende insanın canı güvende değildir!

Bu adaletsizlik hepimizi ilgilendiriyor.

Bu adaletsizlik ortamı “devam etmeli” ki; işçiler, gençler, kadınlar, emekliler eğer bir sokak ortasında öldürülmüyorlarsa bile kendilerine dayatılan ücretlerle, dayatılan şartlarda yaşamayı kabul etsinler.

Bu devran böyle gitmez! Biz #Adaletİstiyoruz!

Çocuklarımızın yarınlara umutla bakabilmesi için, evimize ekmek götürebilmek için, insanca yaşamak için bu adaletsizliklere son vereceğiz. AKP iktidarı adaletin, özgürlüğün, kadının, gencin, emekçinin düşmanıdır; mücadeleyi yükselteceğiz!”

Kaynak: Haber merkezi