Türkiye Komünist Partisi İzmir İl Örgütü,  Ağaçlı Yol'da bulunan GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını TKP İzmir İl Örgütü adına okuyan Eren Selanik, "Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısı açıktır. GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye derhal el konmalıdır!" dedi. 

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Sevgili İzmirli yurttaşlar, elektrik dağıtımı bir kamu hizmetidir. Tüm insanların bu hizmete ücretsiz, eşit, güvenli bir şekilde erişimi bir insan hakkıdır.

Türkiye'de elektrik dağıtım işi AKP iktidarınca özelleştirilmiş, elektrik dağıtımı bir yurttaşlık hakkı olmaktan çıkarılmış, sermaye gruplarının halkın sırtından zenginliğine zenginlik kattığı bir kazanç kapısı hâline getirilmiştir. 

Tkp Gdz Öonunde

Özelleştirmeler büyük felaketlere yol açmaya devam ediyor

Türkiye'de enerji üretim, dağıtım ve perakende satış süreçlerini özelleştirme adı altında eline geçirmiş olan bir avuç büyük sermayedar, hem yurttaşlardan aldığı fatura bedelleri hem de AKP'den aldığı sübvansiyonlara rağmen doymamaktadır. Diğer yandan da, elektrik dağıtımının güvenli şekilde gerçekleşmesi için gerekli olan bakım, onarım ve altyapı iyileştirmelerini bir yük olarak görmektedir. Altyapı hizmetlerinde merkezi planlama, denetim ve kurumlar arası koordinasyonun neredeyse tamamen ortadan kalkmasının asli sebebi de özelleştirmelerdir. Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi, bir çok acı örnekte de yaşamış olduğumuz gibi, büyük felaketlere yol açmıştır ve açmaya da devam etmektedir.

İzmir'de elektrik dağıtım işini üreten kamu iştiraki niteliğindeki GDZ A.Ş. ,2013 yılı içerisinde özelleştirildi. Bu özelleştirme  yapılırken de komünistler şu temel doğruyu dile getirdi: Elektriğe erişim, aynı su gibi barınma gibi temel bir haktır. Bu hakkın para ile satılması suçtur. Bu hizmetler kâr amacı güdülmeden yerine getirilmelidir. Bu temel hakkın ranta açılması, yanında birçok ihmali, hatayı ve tehlikeyi de getirmektedir. İnsanların temel ihtiyaçlarına erişimi, holdinglerin insafına bırakılmamalıdır.

Tkp Gedizii

İnsan hayatını hiçe sayan soygun sistemi

Alsancak'ta Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay isimli iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği cinayet, bu acı gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur. İnsanlarımızın ölümüne sebep olan; GDZ A. Ş.'nin de parçası olduğu, insan hayatını hiçe sayan soygun sistemidir, elektrik dağıtımının güvenli şekilde yapılmasını bir yük olarak gören holdinglerdir.

3 yıldır gelir vergisi ödemedi

Gediz A.Ş.'nin son 3 yılda gelir vergisi ödemediği bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Bir yandan insanlar fatura bedellerini takip bile edememekte, soygun niteliğinde faturaları ödemek zorunda kalmakta; diğer yandan ise bu soygunu gerçekleştiren GDZ A.Ş. kâr beyan etmemekte, kamuoyunu daha büyük bir zarara uğratmaktadır. Elektrik üretim ve dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesinin sonucu işte budur:  Kamu zenginliklerimizin çalınması, insanların daha yoksul olması, insanların yaşamının tehlikede olması...

GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye derhal el konmalıdır!

Gediz A.Ş. önünden tekrarlıyoruz: Elektrik üretim ve dağıtım hizmetleri derhal devletleştirilmelidir! Kamu kaynaklarımızın üzerine çöken sermaye gruplarının bizden çaldıklarına el konmalıdır! Elektrik üretim ve dağıtım hizmetleri kâr amacı gütmeden, kamu yararına, merkezi olarak planlanmalı ve yapılmalıdır!

Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısı açıktır: Gediz A.Ş.'ye derhal el konmalıdır!"

Kaynak: BÜLTEN