İzmir'in Konak ilçesinde yer alan Tarihi Abacıoğlu Hanı; Kemeraltı'nın keşmekeşinin içinde arkaplanda kalmış, fazla bilinmeyen bir ticaret merkezidir. Kapısından içeri adım tıldığı anda doğal mimarisi ve huzurlu yapısıyla ziyaretçişeri ağırlayan han; tarihi özellikleriyle de ilgi çekmektedir. Kemeraltı'nda bulunan Başdurak Camii'nden Arasta'ya giden Anafartalar Caddesi'nin sağ kanadında bulunuyor. 919 ve 920'nci sokaklağın arasında bulunan ada üzerinde yer alan bir avlu ve bu avluyu çevreleyen dükkanların yer aldığı Abacıoğlu Hanı; kesme taş, yontma taş ve tuğladan yapılmıştır. Hanın, 18'inci yüzyılın başında Hacı Mustafa Ağa tarafından inşa ettirildiği tahmin ediliyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında, sebze ve meyve hali olarak kullanılmasının dışında Abacıoğlu Hanı, çevre ilçelere yolcu ve yük taşıyan motorlu araçlar için hareket merkezlerinden biri olarak da görev görüyordu.

Mimari yapısı bakımından Tarihi Abacıoğlu Hanı

İlk yapıldığı haliyle 19 odalı ve 7 alt mahzenli olduğu düşünülen yapının günümüzde sadece kuzeydoğu ve güneybatı kanadı bulunmaktadır. Hanın bugünkü durumunda; sağ tarafında 7, sol tarafında ise sekiz dükkan bulunmaktadır. Sol taraftaki dükkanların üzeri kırma çatı ile örtülmüştür.  Bu bölümde yer alan dükkanların içinde ahşap döşeme tekniklerine rastlanmaktadır.

Konak Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan han, cephe düzenleme projeleri sonucunda 2007 yılında Tarihe Saygı Yerel Ödülü'ne layık görülmüştür ve ayrıca; 2011 yılında da dünya çapında en önemli mimari yarışmalardan biri sayılan Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık Yarışması'nda en iyi 30 mimari yapı arasına girmiştir.

Kemeraltı Çarşısı'nı gezenlerin uğrak noktası ve mola yeri olan Tarihi Abacıoğlu Hanı bugün; restoran, kafeterya, gümüşçü, halıcı, derici ve çay bahçesiyle turistik bir alan görevi görmektedir.

Tarihi Abacıoğlu Hanı'na nasıl gidilir?

Tarihi Abacıoğlu Hanı, İzmir'in Konak ilçesinde yer almaktadır. Güneş Mahallesi'nin, Anafartalar Caddesi üzerinde yer alan tarihi hana gitmek için çeşitli yollar mevcuttur. Bölgeden geçen ESHOT hatları şu şekildedir:

18- YEŞİLYURT - KONAK 
19- ŞEHİTLER - KONAK 
20- KOOPERATİF EVLERİ - KONAK 
811- ENGELLİLER MERKEZİ - MONTRÖ
470- TINAZTEPE - LOZAN MEYDANI 
680- BOZYAKA - LOZAN MEYDANI 
681- F.ALTAY - LOZAN MEYDANI 
691- GAZİEMİR - LOZAN MEYDAN
23- UZUNDERE - KONAK 

İzmir Metrosu ile bölgeye ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçiler, Çankaya durağında inerek kısa bir yürüyüşün ardından Tarihi Abacıoğlu Hanı'nı görebilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ