Eğitimden spora, sanattan kültüre kadar birçok farklı alanın birleştiği aynı zamanda İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Buca hakkında bilinmesi gereken 6 altın bilgiyi derledik. İşte, Buca nerede? Buca’ya nasıl gidilir? Buca’nın neyi meşhur? Buca 'da gezilecek yerler ...

İzmir'in en kalabalık ilçesi: Buca hakkında bilinmesi gereken 6 altın bilgi

Buca'nın tarihi

Antik çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak bilinen Buca MÖ 130'lara kadar uzanan tarihiyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bu bölge, zengin kültürel ve tarihsel mirasıyla dikkat çekmektedir. Buca adı ilk kez 1688'de Fransız Konsolosluğu kayıtlarında yer almaktadır. 1688 yılında yaşanan deprem sonrası Fransız Konsolosluğu, Buca'ya taşınmıştır. Ayrıca,1868 yılında Buca'nın kuzeydoğusunda antik döneme ait büyük bir kadın büstü bulunmuştur. Bu eser günümüzde Londra'daki İngiliz Müzesi'nde sergilenmektedir.

Buca 'da gezilecek yerler

Buca'da keşfedilecek birçok doğal ve tarihi yer bulunmaktadır. Doğal bir koruma alanı olan Buca Gölet, her yıl yerli ve yabancı birçok ziyaretçileri ağırlamaktadır. Tarihi ve turistik sembollerden Şirinyer Sevgi Yolu ise 1998'de halka açılmıştır. Aynı zamanda Forbes Sevgi Yolu olarak da bilinen bu yol, mini tiyatro, havuz ve çiçek bahçeleri gibi özellikleriyle dikkat çekmektedir. İzmir’in ilk buz pateni alanına ev sahipliği yapan Adatepe Mahallesi'ndeki Hasan Ağa Parkı ise eskiden Aliotti Bahçesi olarak biliniyordu. Bu park, yürüyüş ve bisiklet parkuruyla ziyaretçilere keyifli anlar sunmaktadır. Ayrıca Buca'ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Yedigöller Parkı, Protestan Baptist Kilisesi, Kaynaklar Köyü ve Forbes Köşkü de bulunmaktadır.

Buca’da ne yenir?

İzmir mutfağı dendiğinde akla ilk gelen lezzetler arasında boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, damla sakızlı kurabiye ve şevketi bostan bulunur. Ancak özellikle Buca’da ne yenir diye merak ediyorsanız, sokak lezzetlerini deneyimlemenizi öneririz. Buca’da özellikle sokak aralarında en çok kokoreç bulabilirsiniz. Buca'da yediğiniz kokoreçin tadı damağınızda unutulmaz izler bırakacaktır.

Buca’nın neyi meşhur?

İzmir'in en kalabalık ilçesi Buca, eğitim ve öğretimde önemli bir konuma sahiptir. İlçede okuma yazma oranı %99 olup, okuma yazma bilmeyenlerin oranı ise sadece %0,12'dir. İlk, orta ve lise düzeyinde eğitim veren 56 okul ve 2 Endüstri Meslek Lisesi bulunmaktadır.
Buca’nın tarihi başarılarıda oldukça dikkat çekicidir. Özellikle İzmir'de spor alanında Buca önemli bir konuma sahiptir.  İzmir’deki ilk golf, tenis ve atletizm müsabakaları Buca’da yapılmıştır. İlk tenis kulübü olan Güzel Hava Kulübü de burada kurulmuştur. Türkiye’deki ilk at yarışları Şirinyer Hipodromu’nda gerçekleştirilmiştir. Diğer yandan Türkiye’nin ilk köy enstitülerinden biri olan Kızılçullu Köy Enstitüsü Buca’da kurulmuştur. ve Türkiye’nin ilk milli bayrak müzesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Bayrak Müzesi de Buca’da yer almaktadır. Birçok farklı yönleriyle İzmir'de önemli bir yere sahip olan Buca'yı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Buca nerede?

Buca, Türkiye'nin İzmir iline bağlı bir ilçedir. İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Buca, 517.963 kişilik nüfusuyla dikkat çekmektedir. İlçe, kuzeyde Konak, kuzeydoğuda Bornova, doğuda Kemalpaşa, güneyde Torbalı, güneybatıda Menderes ve batıda Gaziemir ve Karabağlar ile komşudur. Şehir merkezine yaklaşık 8-10 km uzaklıkta olan Buca, özellikle İzmir'in önemli turizm bölgelerinden biri olan Konak'a yakınlığıyla öne çıkmaktadır.

Buca’ya nasıl gidilir?

İzmir'in Buca ilçesine ulaşım oldukça kolay ve çeşitli seçeneklerle sağlanabilmektedir. İzmir Çevre Yolu ve İzmir-Aydın Otoyolu ilçeden geçerek araçla erişimi mümkün kılmaktadır. ESHOT otobüsleri ile rahatça ulaşılabilen Buca'ya günümüzde yapımı devam eden İzmir Metrosu'nun M2 hattıyla da ileride daha erişilebilir olacaktır. Ayrıca bisiklet kullanmayı sevenler için ilçede iki adet Bisim istasyonu da bulunmaktadır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ